Hrvati mogu da odahnu, EK donela odluku: Biće čvaraka i kobasica

Izvor: B92, 15.Dec.2023, 17:42

Hrvati mogu da odahnu, EK donela odluku: Biće čvaraka i kobasica

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede je izvestilo da je Evropska komisija donela pozitivnu odluku kojom je omogućena trgovina svežim mesom i svinjokolj.

Iz Ministarstva u saopštenju navode kako je na današnjem sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Briselu Hrvatska prezentovala mere i aktivnosti sprovedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge (ASK), kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim merama kontrole ove bolesti.

"Predložene mere i akcijski plan danas su jednoglasno podržani od strane Evropske komisije (EK) i država članica", istakli su iz Ministarstva.

Napominju i kako o opravdanosti mera i podizanja svesti građana koji drže svinje, koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu, govori činjenica da od 29. novembra ove godine nije zabeležen nijedan novi slučaj pojave ASK-a.

"Ključno je da je regionalizacijom i uvođenjem novih zona, omogućeno stavljanje na tržište Hrvatske sveže meso svinja koje potiče iz zona ograničenja (Vukovarsko-srijemska kao i deo Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije) kao i klanje svinja na objektima za sopstvene potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uslova za držanje svinja na objektima, i nakon prethodno sprovedenih veterinarskih pregleda", saopštili su iz Ministarstva, prenosi Indeks.

Nešto ranije premijer Hrvatske Andrej Plenković objavio je na platformi X, bivšem Tviteru, da će od iduće nedelje biti omogućena trgovina svežim mesom i svinjokolj, uz poštovanje biosigurnosnih i drugih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.