Hrvati konvertuju kredite na teret banaka

Izvor: B92, 25.Avg.2015, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati konvertuju kredite na teret banaka

Hrvatska vlada planira da u septembru donese zakonsko rešenje kojim bi se trajno rešio problem kredita vezanih za švajcarski franak.

Finansijski trošak banaka na ime otpisa dela glavnice tih kredita iznosiće više od pet milijardi kuna (660 miliona evra), procenio je hrvatski vicepremijer Branko Grčić.

Grčić, koji je i ministar regionalnog razvoja i fondova EU, rekao da se predlogom vlade ide ka trajnom rešenju problema dužnika s kreditima u "švajcarcima", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s obzirom na to da su sada u primeni dve privremene mere - o smanjenju kamata na te kredite na 3,23 odsto, koja je uvedena 2014, kao i zamrzavanje kursa na 6,39 kuna za franak od januara ove godine.

"Apsurdno je da je dužnicima nakon osam ili devet godina otplate kredita u francima glavnica veća nego u trenutku kada su ugovarali kredit. Stoga je ključno da se tim ljudima pomogne", istakao je on u razgovoru za hrvatsku agenciju Hinu.

Podsetio je da je vlada u Zagrebu prepustila odredjeno vreme bankama da direktno s građanima iznađu odgovarajuće rešenje, ali s obzirom na to da se to nije dogodilo, sada je donela "snažnu političku odluku da se ide prema modelu trajnog rešavanja".

Kako je objasnio, ovaj model će u potpunosti izjednačiti dužnike u "švajcarcima" sa onima koji imaju kredite u evrima, čime se eliminiše problem uticaja ekstremnog rasta kursa franka na rast glavnice i ukupnog iznosa prestalog duga za otplatu kredita u "švajcarcima".

Grčić je dodao da se razlika koja je stvorena u prethodnom razdoblju otpisuje, odnosno glavnica kredita se smanjuje, a taj ukupni trošak smanjenja ide na teret bankarskog sektora.

"Samo pretvaranje kredita (iz franaka u evre) bi se odvijalo po tržišnom kursu, znači onom koji će biti na dan konverzije, pri čemu bi se onda unazad računala razlika rasta glavnice po osnovu kursnih razlika i na taj nacin bi se utvrdio ukupni porast izazvan rastom kursa franka, koji bi išao u otpis", pojasnio je hrvatski ministar.

Bankarski sektor će, prema njegovim rečima, taj otpis da koristi kao poresku olakšicu, što im delom pomaže i u lakšem savladavanju tog tereta koji se sad pojavljuje u njihovim bilansima.

Ukupno, kako je naveo, vrednost kredita u francima dostiže protivvrednost od 23 milijarde kuna (nešto iznad 3,0 milijarde evra). Mere vlade, kako je istakao, odnosiće se na sve kredite u francima, pri čemu se više od 90 odsto njih odnosi na stambene kredite.

Hrvatska vlada planira da do početka oktobra usvoji sve potrebne zakonske akte kako bi se sprovelo trajno rešavanje ovog problema, rekao je Grčić i dodao da se još razmatra pitanje da li će to učiniti uredbom ili predlogom izmena zakona.

Procenjujući da bi vreme od tri meseca, odnosno do kraja godine, bilo dovoljno da banke izvrše pretvaranje kredita u evre, on je dodao da bi istovremeno prestale da važe privremene mere, i da bi banke mogle da uključe deo tih otpisa već u ovoj godini u poreske olakšice.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.