Hribar: Ukinu li se poticaji, otjerat ćemo filmsku industriju iz Hrvatske

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Apr.2016, 08:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hribar: Ukinu li se poticaji, otjerat ćemo filmsku industriju iz Hrvatske

ZAGREB - Budućnost snimanja velikih filmskih i TV spektakala u Hrvatskoj ozbiljno je dovedena u pitanje i može je spasiti samo solidarnost više ministarstava (kulture, turizma i gospodarstva), budući da u izglasanom proračunu za 2016. godinu nedostaje više od polovice iznosa za isplatu ugovorenih poticaja za već odrađena snimanja.

- Neproračunski doprinosi sudioničara industrije Hrvatskog audiovizualnog centra pribrojeni su državnom proračunu, iako iz njega ne potiču, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tako da građani mogu pomisliti da se proračun zaljubio u HAVC te mu udvostručio prihode. Volio bih da je tako. Na stavci poticaja za strana ulaganja u audiovizualna djela planirano je 10 milijuna kuna, što nije dovoljno za rješavanje preostalih obveza iz protekle godine, koje iznose 21 milijun kuna.

S druge strane, postoje usmena uvjeravanja da će se taj problem rješiti kroz solidarnost više uključenih ministarstava. U protivnom, Hrvatska će se kao država koja zakonom jamči za taj sustav naći u neugodnoj situaciji pred onima koji su vjerovali u ovdašnji pravni poredak i uložili svoj novac u našu industriju. Postoji samo nada i zajednička želja da se pronađu sredstva da se plati dug – kazao nam je Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a, koji tvrdi kako je postojećih 20 posto povrata najniža stopa, budući da druge europske države vraćaju između 25 i 30 posto ili uz 20 posto imaju dodatne instrumente kojima dovode filmaše.

Nikakve prirodne i kulturne ljepote, ovu bogatu industriju koja donosi ozbiljan prihod nacionalnim ekonomijama Europe privlači se upravo ovim sustavom poticaja. Pojednostavljeno, povrat dijela sredstava potrošenih od stranih koprodukcija nije teret za proračun, jer u slučaju da te olakšice od 20 posto nema, ne bi bilo ni onog dijela od 80 posto zarade. Ili bi ona bila jako skromna.

Strane kompanije koje žele snimati upravo u Hrvatskoj apliciraju kod HAVC-a, a odobrenima se povrat od 20 posto utrošenih sredstava isplaćuje tek po pravdanju troškova i završetku snimanja. U troškove koje se pravdaju nalaze se honorari hrvatskih filmskih djelatnika, troškovi zakupa lokacija i infrastrukture, smještaja, najmova vozila i usluga i slično.

Iz Ministarstva kulture nismo dobili odgovore na upite, no prema informacijama koje imaju u Hrvatskoj udruzi producenata u prošloj godini poticaji su odobreni za 10 velikih projekata koji su na snimanje i pripreme potrošili 800 radnih dana, članovi filmskih ekipa ostvarili su oko 55 tisuća noćenja, a utrošeno je 162 milijuna kuna.

- Svjetska filmska industrija prepoznala je Hrvatsku kao zemlju u kojoj su dobrodošli veliki filmski projekti. Velikim dijelom zbog poticaja, ali i dijelom zbog profesionalnosti i znanja filmskih djelatnika, susretljivosti lokalnih zajednica prema filmskim ekipama, a svakako i raznolikosti i ljepotama naše zemlje. Sve to trebalo se uklopiti u jednu veliku sliku.

Dugi niz godina radilo se na tome kako bi velike produkcije došle u Hrvatsku i kako bi osjećali sigurnost svojih projekata i višemilijunskih investicija. Uskraćivanje rezerviranih sredstva i smanjivanje poticaja svakako bi odjeknulo vrlo negativno. Ne samo da bi izgubili stotine milijuna kuna koje te produkcije potroše u Hrvatskoj, već bi se mnoge domaće produkcijske kuće koje servisiraju strane produkcije i zapošljavaju na desetke filmskih djelatnika mogle ugasiti – upozorava predsjednik Hrvatske udruge producenata Hrvoje Osvadić.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.