Hotelijerstvo u gradovima više ne postoji, pomoć će nam značiti za naredni period VIDEO

Izvor: B92, 23.Avg.2020, 10:51

"Hotelijerstvo u gradovima više ne postoji, pomoć će nam značiti za naredni period" VIDEO

Beograd -- Gradski hotelijeri će dobiti od države direktnu subvenciju od 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za svaku sobu.

Ovo je prva sektorska mera za ublažavanje posledica koronavirusa jer je velike posledice to ostavilo na ugostiteljstvo. Jedini uslov za korišćenje ove pomoći jeste da hotelijeri do kraja godine ne otpuste više od 10 odsto radnika.

Da li je ova pomoć dovoljna i koji će sve hoteli moći da računaju na nju? Postoji li plan B za naredni period >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dok traje epidemija? O ovome su za TV Prva govorili Tijana Maljković sekretarka za turizam u Privrednoj komori Srbije i Aleksandar Vasilijević, direktor Radison blu hotela.

Vasilijević je rekao su privrednici i hotelijeri jako dugo radili sa Privrednom komorom Srbije, Ministarstvom finansija i HORES-om i da su svi svesni koliko je velika katastrofa.

"Hotelijerstvo u gradovima više ne postoji. U minusu smo još od prvog aprila. Na primeru hotela gde sam direktor, a kojima ima 236 soba, koji ima 95 zaposlenih, na mesečnom nivou minus je između pet i šest miliona dinara, odnosno ukupno već oko 25 miliona dinara. U normalnim uslovima, hotel ima 120 zaposlenih", rekao je on.

"Izračunali smo tačno da ćemo od države dobiti oko 24 miliona dinara. Ono što će nam ta pomoć nadomestiti jeste za budući period pošto stranih turista neće biti najverovatnije u sledeća tri - četiri meseca. Nadamo se da se neće ostvariti prognoze nekih drugih hotelskih lanaca koji kažu da će se za hotele stanje kakvo je bilo u martu 2019. godine vratiti tek u martu 2023. godine", rekao je Vasilijević.

Tijana Maljković, sekretarka za turizam u PKS kaže da je od početka pandemije Privredna komora potpuno uključena u saradnju i sa državom i svim ministarstvima, a i privreda im se sve vreme obraća sa svojim problemima.

"Imamo osam različitih grupacija za turizam u Privrednoj komori Srbije koje se bave različitim delatnostima u turizmu. Zaista smo upućeni u to koliki su gubici. Januar i februar su bili ekstremno dobri i za Beograd i za Srbiju, povećan je broj gostiju za rekodnih 30 odsto i zato kada posmatramo od januara do juna koliki je pad dolaska stranaca, a podaci pokazuju da je 63 odsto, nemamo 100 odsto upravo jer su januar i februar bili jako dobri", kaže ona.

Naglašava da je popunjenost hotela smanjena do 93 odsto.

Dodala je da je Srbija zaista popunjena, delom i zahvaljujući vaučerima, ali da su gradovi i opštine sa gradskim sredinama potpuno prazne.

"Očekuje se da će za nekih desetak dana preko Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija biti objavljen poziv odnosno subvencija za sve gradske hotele. Najavljeno je da će biti vrlo jednostavna procedura, kao što je bila vezano za minimalac, tako da će se svi gradski hoteli i opštine koje imaju gradske sredine, poput Paraćina, Vršca, Vrbasa moći da dobiju pomoć. Imamo i 240 kategorizovanih hotela zajedno sa tim opštinama, oko 14.000 ležajeva, što je zaista dosta i mislim da će ta pomoć, kao što je i Aleksandar rekao, zaista doprineti da opstanu hotelijeri i zaposleni u hotelima", rekla je Maljković.

Dodala je da kada ministarstvo bude izbacilo uputstvo, PKS će poslati svim hotelima i opštinama link da se prijave, te da se očekuje da će već do sredine septembra biti završen prijavni proces.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.