Izvor: Blic, 27.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoteli će dogodine vredeti više

Hoteli će dogodine vredeti više

BEOGRAD - Cilj Vlade Srbije je da se 'sva mala i srednja ugostiteljska preduzeća nađu u rukama domaćih menadžera', a za godinu dana taj će kapital, 'zbog smanjenja rizika ulaganja u Srbiji', biti zanimljiv za strance i vredeće 50 odsto više, 'čak i ako budući vlasnik ništa dodatno ne uloži', izjavio je premijer Srbije Zoran Đinđić, na jučerašnjem sastanku ugostiteljskih radnika iz cele Srbije u Privrednoj komori Beograda.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Premijer je naglasio da nije primarni interes Vlade da zaradi novac od prodaje društvenih preduzeća, jer 'bi ih dali i besplatno', ali će se putem aukcije 'dobiti najbolji vlasnik, spreman na rizik'. Na pitanje prisutnih ugostitelja da li je 40 odsto otkupljenih deonica garancija da će vlasnik imati upravljačku ulogu u preduzeću, Đinđić je podsetio da u svetu tu poziciju obezbeđuje i 15 odsto.

- U trenutku kada većina akcionara ima mali broj deonica i kada je kapital rasut na mnogo deoničara, nema bojazni za posednika preko 25 odsto akcija. Predlažem ugostiteljima da otkupe društvena preduzeća iz njihove branše, a ako to ne mogu pojedinačno, neka se udruže. Od neprivatizovanih preduzeća koristi nema ni država ni zaposleni, jer ja ne znam nikoga ko posećuje državna ugostiteljska preduzeća - kaže Đinđić. Ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović napominje da će sedam poslovnih banaka odobriti kredite pod povoljnim uslovima za privatizaciju ovih preduzeća, dodajući da se odustalo od prodaje četiri hotela zbog protivljenja nekadašnjih vlasnika. S.D.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.