Holanđani tuže Hrvate: Sabotiraju nam projekat

Izvor: B92, 21.Jan.2016, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holanđani tuže Hrvate: Sabotiraju nam projekat

Hrvatska je na slučaju projekta TEKI pokazala da kroz institucije i kompanije u svom vlasništvu opstruira projekte, tvrde Holanđani.

Hrvatsko Ministarstvo privrede nedavno je dobilo obaveštenje holandskog ulagača Amlin Holdinga da pred Evropskim sudom pokreće tužbu protiv Hrvatske i traži obeštećenje zbog blokiranja njihovog ulaganja u gradnju termoelektrane na biomasu u Koprivničkom Ivancu.

Reč je o projektu koji je pod imenom "TEKI", Amlin pokrenuo još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2009. godine, a bili su podstaknuti i pozivima Hrvatske da je otvorena za ulaganja u "zelenu energiju", pišu regionalni mediji.

Elektrana je trebalo da bude jedna od najvećih na biomasu u Hrvatskoj, kapaciteta 20 mega vati, u koju je predviđeno ulaganje 85 miliona evra, a trebalo je da otvori 150 novih radnih mesta. Međutim, od samog početka projekat je nailazio na blokade, od lokalnih do državnih nivoa. Preko kompanije koju su osnovali u Hrvatskoj, E2G, za šest godina uloženo je više od 8 miliona evra u kupovinu zemljišta za pogon i dobijanje potrebnih lokacijskih i građevinskih dozvola, kao i ostale dokumentacije za projekat.

Prve opstrukcije i promene regulative počele su sa tenderom za kupovinu biomase od Hrvatskih šuma, koja je jedini dobavljač za 160 hiljada tona potrebne biomase. Borba za ugovor trajala je godinama, jer su konkursi poništavani i prolazili su dugotrajne procedure. 2011. godin su konačno krenuli u realizaciju najvažnijeg dela posla - dobijanje ugovora o otkupu energije (PPA) kojeg potpisuje HROTE. Da bi se to ostvarilo bilo je potrebno prijaviti projekat HERA-i za Prethodno rešenje o sticanju statusa povlašćenog proizvođača energije. Njega je projekat TEKI dobio u proleće 2012. godine, a dva meseca kasnije potpisan je i PPA s HROTE-om.

U priču se uključio i EBRD, koji je pokrenuo proceduru finansiranja projekta. I kada se činilo da projekat kreće prema realizaciji, menjaju se kriterijumi za ugovor za biomasu, tako da je minimalna godišnja efikasnost postrojenja dignuta na 50 odsto, a kako je planirana na 37 odsto, ulagač je morao da promeni koncept elektrane da bi osim struje mogla da isporučuje i toplotnu energiju. Takva prenamena elektrane zahteva i novu lokacijsku dozvolu, nove procene uticaja na okolinu i dokumentaciju za kontrolu prevencije zagađenja. Kako se kasnilo, a curili su rokovi početka izgradnje iz Herinog rešenja, te rokovi iz ugovora za biomasu, ulagač se obraća Ministarstvu privrede.

Apelovao je i EBRD, a u leto 2014. održan je i sastanak u Ministarstvu, ali mesec dana kasnije stiže "hladan tuš" - obaveštenje HROTE-a da je PPA poništen jer je Herino prethodno rešenje o statusu povlašćenog proizvođača isteklo. To poništenje, kako pojašnjava holandski investitor, rezultat je izmene regulative, a rezultat svega je povlačenje EBRD-a i još nekih partnera iz projekta. U međuvremenu je investitor dobio nove dozvole, ali ne i novi PPA.

"Republika Hrvatska je na slučaju projekta TEKI pokazala je da je loš partner stranim investitorima i da je kroz svoje institucije i kompanije u državnom vlasništvu spremna da opstruiše projekte koji donose nova radna mesta, zadovoljavanje ciljeva na području obnovljivih izvora energije i ulaganja desetina miliona evra. Svedoci smo da se ni ulaskom u EU situacija u Hrvatskoj nije promenila, a investiciona klima ostala je izuzetno neuređena, čak bez traga najave da se išta pokušava popraviti ", navode u izjavi za Poslovni dnevnik iz Amlina.

Sve obaveze prema Hrvatskoj, dodaju, uredno su ispunili, a ugroženi "nisu samo poslovni ugovori, nego i Ugovor o promociji i uzajamnoj zaštiti ulaganja između Hrvatske i Holandije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.