Hoćete na odmor van države, a nezaposleni ste? U redu – ali ostajete bez naknade

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 09:33

"Hoćete na odmor van države, a nezaposleni ste? U redu – ali ostajete bez naknade"

Mnogi nezaposleni Austrijanci prijavljeni na državnom servisu za zapošljavanje (AMS) muku muče s odgovorom na pitanje: smeju li da odu na more u inostranstvo?

"Smeju, ali za to vreme moraju da se odjave sa AMS-a. Zakon o osiguranju nezaposlenih propisuje da moraju ostati u zemlji, a kako mi nemamo more, sme se ići na Nežidersko jezero (op. Neusiedlersee u Gradišću), ali ne i na more. Naravno da se može prijaviti godišnji, ali za to vreme se ne može dobiti naknada za nezaposlene", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojasnio je šef AMS-a Johan Kopf u razgovoru za domaći dnevni list “Hojte”, koji je dobio brojne upite nezaposlenih osoba u Austriji.

Među njima je i velik broj onih iz zemalja bivše Jugoslavije. Dakle, nema odmaranja u inostranstvu na teret države, prenosi Večernji list.

Kako navodi Hojte, do kraja juna ove godine u Austriji su bile 307.732 osobe prijavljene kod AMS-a kao nezaposlene. Od toga njih 239.301 bilo je bez posla, a 68.431 na doškolovanju.

Ono što se nedavno promenilo, a šta ne odgovara mnogim nezaposlenima jeste odluka da AMS može osobu da pošalje i u neku drugu austrijsku pokrajinu na rad, ako se traži radni profil, koji dotična osoba ima. Austrija ima devet saveznih pokrajina, a neke su jedna od druge udaljene i više od 500 kilometara.

Kako je istakao Kopf, to važi samo za osobe koje ne moraju ni o kome da brinu ili zbrinjavaju.

"To znači da nemaju decu ili rodbinu koju moraju da neguju", pojasnio je šef AMS-a. Napomenuo je da onima koji moraju da se presele u drugu pokrajinu na posao mora da se stavi na raspolaganje određeni stambeni prostor.

"To je slučaj samo u turizmu. Onda i posao za nezaposlene iz Beča, ako moraju u Tirolu ili Salcburgu ima smisla", dodao je Kopf, napomenuvši kako u Austriju dolazi i brojna inostrana radna snaga.

"Dalji instrument za ublažavanje manjka radne snage u zemlji u području ugostiteljstva, nege i IT-a je i regrutiranje stručnog osoblja iz inostranstva", rekao je Kopf.

Napomenuo je kako je 2022. godina bila rekordna godina, u kojoj je u Austriju došlo 6.000 stručnih radnika iz inostranstva na osnovi austrijske “crveno-belo-crvene” karte. Inače je taj broj u proseku iznosila oko 2.000 godišnje. Ove godine Kopf očekuje da će da padne novi rekord i da će Austrija imati 8.000 inostranih stručnjaka za austrijske potrebe.

"Samo iz EU je prošle godine k nama došlo 30.000 radnika. Najveća grupa stranaca, koja je kod nas zaposlena su Nemci", zaključio je šef AMS-a Johan Kopf u razgovoru za list “Hojte”, prenosi Poslovni dnevnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.