Izvor: B92, 17.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li struja poskupeti ili neće?

Beograd -- Ministarstva finansija i energetike ne slažu se oko pitanja da li struja treba da poskupi do kraja godine.

Dok Mlađan Dinkić najavljuje da se cena struje neće menjati, Radomir Naumov smatra da ona mora da poskupi. Ministar Dinkić obećao je građanima da struja neće poskupeti sve dok EPS ostvaruje profit, što je sada slučaj, i dok uspeva da smanji troškove i time napravi uštede.

Prema njegovim rečima, Elektroprivredi Srbije sasvim je dovoljna cena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od četiri evrocenta za kilovat-sat i da pokrije troškove: "Nema razloga da struja poskupi samo zato što to neko hoće, ako imamo stabilan kurs dinara i u narednom periodu, sasvim je sigurno da Ministarstvo finansija neće dozvoliti bilo kakvo poskupljenje struje u sledećoj godini", tvrdi Mlađan Dinkić, ministar finansija.

Na Dinkićevu izjavu reagovao je ministar rudarstva i energetike Radomir Naumov, koji kaže da cenu struje ne predlažu ministarstva finansija i energetike, već Agencija za energetiku. Agencija predlaže cene struje u zavisnosti od rashoda I prihoda, a zatim sve ide na saglasnost Vladi: "EPS i mi, Ministarstvo energetike, donosimo predlog cene na bazi analiza Agencije za energetiku, a Vlada daje saglasnost. Stav Vlade ne može biti zasnovan isključivo na inflaciji i socijalnim pitanjima", kaže Radomir Naumov.

U Elektroprivredi Srbije kažu da se neće izjašnjavati o poskupljenju struje, ali da podržavaju izjavu ministra Naumova. EPS još najavljuje da u toku 2007. godine treba očekivati jedno obećano poskupljenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.