Hoće li nafta drastično poskupeti?

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 16:08

Hoće li nafta drastično poskupeti?

Cene nafte na svetskim tržištima snažno su porasle nakon što su američke i britanske snage pokrenule napade na Huti pobunjenike u Jemenu.

Stručnjak za energetiku Igor Dekanić rekao je za HRT kako ne bi trebalo biti dramatičnih poskupljenje ukoliko ne dođe do regionalnog rata.

Prof. dr. sc Igor Dekanić komentarisao je kretanje cena nafte nakon napada snaga Velike Britanije i SAD-a na hutiste u Jemenu.

"To nije preveliki porast. To je onakav porast >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kakav je i poremećaj. Radi se o relativno ograničenom napadu na jedno područje Bliskog istoka koje je blizu, ali ne i na samim naftnim putevima", rekao je on, prenosi Biznisinfo.ba.

Podsetio je kako sve države na svetu imaju sistem zaliha te da se ovakvi i slični poremećaji smire u roku od dva do tri meseca.

Svi uvoznici nafte već decenijama imaju sistem zaliha nafte. Sve zemlje imaju strateške zalihe u visini dvomesečne totalne potrošnje. Svaki takav poremećaj se kroz jedan ili dva meseca smiri.

Dodao je kako su SAD odlučile da dopune zalihe.

SAD su odlučile da dopune zalihe tako što su povećali kupovinu nafte, to je dovelo do ovog povećanja, koje se na kraju smanjilo. Zadnji put su strateške zalihe puštene prilikom katastrofe od uragana “Katrina”, podsetio je.

Pretpostavio je kako, ukoliko dođe do dodatne eskalacije i brodske kompanije odluče da plove oko Afrike, može doći do dodatnih poskupljenja. Verovatno bi cene nafte nešto narasle, ali to poskupljenje bi zbog skupljeg transporta bilo dva do tri posto više.

Objasnio je kako ipak, pre svega, na cene nafte utiču OPEC+ te ponuda i potražnja.

Pre svega utiče svetska ponuda i potražnja dakle, ponuda nafte na svetskom tržištu, a to je politika OPEC+, zašto plus, OPEC plus Rusija. Bez obzira na sankcije EU i SAD – Rusija normalno trguje s celim svetom, rekao je za HRT.

Tvrdio je kako dodatnih poskupljenja neće biti ako ne dođe do regionalnog rata na Bliskom istoku.

"Mislim da ti skokovi neće biti veliki i dramatični osim ako ne dođe do regionalnog rata na Bliskom istoku. Veliki skok, ako se i dogodi, išao bi na ruku Evropi jer bi dao vetar u leđa energetskoj tranziciji. Ne očekujem dramatične događaje i dramatičnu situaciju za potrošače nafte", zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hoće li nafta drastično poskupeti?

Izvor: Capital.ba, 14.Jan.2024, 11:27

LONDON – Cijene nafte na svjetskim tržištima snažno su porasle nakon što su američke i britanske snage pokrenule napade na Huti pobunjenike u Jemenu. FOTO: Agencije Stručnjak za energetiku Igor Dekanić rekao je za HRT kako ne bi trebalo biti dramatičnih poskupljenje ukoliko ne dođe do regionalnog...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.