Hoće li kriza uzdrmati dinar?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li kriza uzdrmati dinar?

BEOGRAD - Dinar je danas neznatno oslabio u odnosu na jučerašnji dan za svega tri pare ili za oko 0,04 procenta, tako da zvanični srednji kurs Narodne banke Srbije iznosi 76,7604 dinara za jedan evro.

Srednji kurs dinara je dalje i ispod granice od 77 dinara za evro, i to neprekidno od 15. avgusta, a samo je u periodu od 6. do 10. avgusta bio i ispod 76 dinara, dok je najnižu vrednost imao je 12. maja ove godine, od 83,8674 dinara, samo dan posle parlamentarnih izbora u Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Guverner NBS Radovan Jelašić izrazio je optimizam u pogledu negativnih uticaja krize na finansijskim tržistima u svetu na domaća kretanja, rekavši da NBS raspolaže sa dovoljno deviznih rezervi kojima može da brani kurs dinara i stabilnost cena.

Jelašić je poručio građanima da ne treba da se brinu za štedne uloge u bankama, jer je bankarski sektor u zemlji visoko likvidan, tako da su depoziti sigurni.

Cvetković: Kako doskočiti krizi?

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković istakao je da vlada s posebnom pažnjom i zainteresovanošću prati svetsku finansijsku krizu i da Srbija za sada ne oseća značajne posledice te krize.

Premijer je ove nedelje, u intervjuu agenciji Rojters, naglasio da je formiran i vladin tim, predvođen ministrom finansija Dianom Dragutinović i guvernerom NBS Radovanom Jelašićem, koji će nastaviti da na duži rok, zajedno sa ekspertima za makroekonomiju, pažljivo analizira razvoj svetske krize i njen mogući uticaj na privredu Srbije.

Nikolić: Garant za stabilnost - devize

U reagovanju na mogući uticaj svetske finansijske krize, stručni saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić izjavio je Tanjugu da finansijska kriza u svetu, pre svega u SAD, za sada neće imati sekundarnih efekata na kurs dinara, jer se srpska nacionalna valuta formira na osnovu ponude i tražnje deviza na domaćem tržištu.

Nikolić je izrazio ubeđenje da su devizne rezerve NBS od skoro 10 milijardi evra sasvim dovoljan garant za stabilnost kursa dinara.

Šoškić: Kolebanje deviznog kursa

Ekspert za finansijska tržišta Dejan Šoškić rekao je Tanjugu da ta kriza može uticati na kolebanje deviznog kursa u Srbiji, ali manjim intenzitetom i to posredno.

Šoškić je je ukazao da Srbija u priličnoj meri zavisi od priliva inostranog kapitala, tako da njihov smanjeni dotok može uticati na stabilnost deviznog kursa i stabilnost cena na tržištu, a kretanje cena zavisi i od kretanja kursa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinar oslabio 0,22 odsto

Izvor: EMportal, 01.Okt.2008, 14:37

Dinar danas, posle kratkotrajnog oporavka, ponovo oslabio prema evru, oko 0,22 odsto, 17 para. Zvaničan srednji kurs Narodne banke Srbije 76,735 dinara za jedan evro.

Nastavak na EMportal...

Dinar odoleva svetskoj krizi

Izvor: 24sata, 03.Okt.2008, 01:37

Uprkos jakom kolebanju svetskog ekonomskog tržišta, srednji kurs dinara je i dalje ispod granice od 77 dinara za evro i juče je iznosio 76,76 dinara. I dok je većina svetskih berzanskih indeksa u padu, uključujući i domaći Belex 15, nacionalna valuta čvrsta je kao nikad poslednjih godina. Sudeći...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.