Izvor: B92, 25.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li "Merkator" doći do "C marketa"

Ljubljana, Beograd -- Komisija za hartije od vrednosti će verovatno početkom sledeće nedelje razmotriti zahtev Merkatora za kupovinu C Marketa.

Novoizabrani predsednik Komisije Milko Štimac rekao je u sredu da je najpre potrebno da dođe do primopredaje i konstitutivne sednice Komisije, nakon čega se može razgovarati o "C Marketu". Štimac je precizirao da će se do kraja nedelje ragovarati o zahtevima za otkup akcija "Knjaza Miloša", dok će o "C Marketu" biti reči kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stignu ponude.

Govoreći o potencijalnim kupcima akcija C Marketa i Merkatora, Milko Štimac ističe da to može da bude bilo ko, u slučaju da su akcije uknjižene u Centralnom registru.

"Može se banalizovati, pa reći da je to isti odnos kao kad je njiva uknjižena u katastru - onog trenutka kada ste je uknjižili u katastru, može svako da dođe i da vam ponudi određene pare za tu vašu njivu. Tako je i sa akcijama, kada je akcija uknjižena u centralnom registru, onaj koji je zainteresovan da je kupi, može u novinama da objavi ponudu za kupovinu akcija određene firme. To se onda zove ponuda za preuzimanje. Taj postupak je regulisan zakonom. Komisija za hartije od vrednosti, isključivo držeći se slova zakona, može da odobri ili da odbije ponudu za preuzimanje. Ako ponuda formalno-pravno ispunjava sve uslove, Komisija ne može da je ne prihvati", kaže Štimac.

Prema nazvaničnim informacijama, "Merkator" želi da u prvom javnom otkupu kupi trećinu akcija "C marketa" i to za cenu malo veću od knjigovodstvene. Slovenački list "Finance" piše da su se predstavnici "Merkatora" prošle nedelje sastali u Beogradu sa malim deoničarima "C marketa".

Najveći konkurent "C marketa", "Delta", pozvala je Vladu Srbije da osnuje konzorcijum za odbranu "C marketa", u kojem bi bilo 15 preduzeća iz Srbije, koja sarađuju s "C marketom". Vlada Srbije bi do kraja nedelje mogla da odluči o tom zahtevu, piše list.

Slovenački list "Večer" u sredu piše da je prvi čovek "Delte" Miroslav Mišković izjavio da će učiniti sve da "Merkator" ne dođe do akcija "C marketa" i tvrdi da je upravo predsednik uprave "Merkatora" Zoran Janković ometao "Deltu" da u Ljubljani dođe do odgovarajućeg zemljišta za gradnju trgovačkog centra, za B92 javlja Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.