Hleb opet poskupeo

Izvor: Politika, 31.Mar.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hleb opet poskupeo

Rast cena hrane u prva tri meseca ugrozio kućni budžet, viši izdaci za struju, gas, gorivo, taksi usluge i putarine

Vekna hleba je od juče i u Beogradu skuplja za oko 15 odsto, pa se u zavisnosti od kvaliteta može kupiti po 38-40 dinara. Prošlo je mesec dana od najave pekara da će i ova namirnica poskupeti zbog skoka cene brašna, ali i energenata, pa su posle velike industrije hleba i privatni proizvođači primenili nove cenovnike.

Privatni pekari iz centralne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i južne Srbije su cene hleba podigli pre dvadesetak dana.

Zoran Pralica, predsednik Udruženja privatnih pekara, rekao je da će se vekna hleba, u zavisnosti od kvaliteta, prodavati od 35 do 40 dinara. On tvrdi da će se sada hleb manje bacati i da će potrošači kupovati tačno onoliko koliko im treba.

U „Žitovojvodini” kažu da je poskupljenje hleba logična posledica nepostojanja strategija primarnog agrara, odnosno neprihvatljivog odnosa države prema proizvodnji pšenice. U ovoj firmi opravdavaju poskupljenje hleba zbog, kako kažu, skupe države koja se ne odriče PDV-a, nepovoljnog odnosa trgovaca prema pekarima, kao i rasta gotovo svih inputa u proizvodnji.

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević pomenuo je prošle nedelje da u narednim mesecima ne bi trebalo očekivati dalji rast osnovnih poljoprivredno-prehrambenih namirnica. Možda, ali ne treba zaboraviti da su građani od početka ove godine baš bili pogođeni skokom cena onih namirnica koje se svakodnevno nalaze u korpi.

Poskupljenje energenata, nedostatak sirovina, izazvan sušnom godinom, ili skok cena sirovina na svetskoj berzi, bili su i suviše česti izgovori za kalemljenje cena namirnica. Samo je ulje u odnosu na isti period prošle godine nekoliko puta poskupljivalo, pa je cena litre zejtina dvostruko skuplja nego sredinom prošle godine, kada smo ga plaćali oko 75 dinara. Uljare „Vital” i „Sunce” su skupu sirovinu sa svetske pijace već ukalkulisale u flašu zejtina koja se u trgovinama nudi za oko 145 dinara. „Dijamant” iz fabrike i dalje trgovinama stiže po staroj ceni, pa je litar ovog ulja oko 110 dinara. Zbog „slučaja” ulja, koje je tokom prošle nedelje konačno alarmirao i državu koja je napravila kakav-takav dogovor sa proizvođačima, tržište još nije stabilizovano. Najviše zbog zaliha koje su kupci pravili i time stvorili veštačke nestašice. Da podsetimo, još se čeka jeftino ulje iz interventnog uvoza koji bi trebalo da obezbedi zejtin po najnižoj ceni od 95 dinara.

Za najkasnije mesec dana, ako je računati na najave klaničara, poskupeće i svinjsko meso za oko 10 odsto. Moguće je da će poskupeti i junetina, dok je pileće meso, prema rečima trgovaca, poskupelo za oko 20 procenata.

Republički zavod za statistiku je juče saopštio da su izdaci za ličnu potrošnju domaćinstva u Srbiji u protekloj godini iznosili 35.414 dinara, od čega je oko 40 odsto odlazilo na hranu. Posle namirnica i bezalkoholnih pića prosečna porodica najviše novca troši na stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva, a ostatak na zdravstvene usluge i komunalije. Prosečna mesečna raspoloživa sredstva su po zvaničnoj statistici u 2007. godini iznosila 39.170 dinara.

Talas poskupljenja se nije zaustavio na hrani. Osim struje, koja je od 1. marta za domaćinstva skuplja za 3,6 odsto po kilovatu, i tečno gorivo je već dostiglo cenu višu od sto dinara. Sudeći po prilikama na svetskom tržištu, cena goriva se neće zaustaviti na tom nivou.

Preduzeće „Srbijagas” je povećalo cenu gasa koji isporučuje toplanama 20,5 odsto ili 3,89 dinara po kubnom metru, dok je cena za domaćinstva ostala nepromenjena i iznosi 18,96 dinara bez PDV-a. Životni standard su dodatno ugrozile cene taksi usluga koje su sada više za 15,3 odsto i povećanje cena putarina za domaća vozila od 18 procenata.

J. Antelj

--------------------------------------------------------------------

Cena benzina prešla sto dinara

Na pumpama u Srbiji gorivo je od jutros skuplje u proseku za 1,5 dinara po litru. Litar motornog benzina od 95 oktana i bezolovnog motornog benzina prodaje se po ceni od 101,14 dinara, D-1 88,39 dinara, D-2 86,50, dok je eko-3 dizel 90,18 dinara. Litar evrodizela ubuduće se točiti po ceni 94,45 dinara.

Iako je Ministarstvo finansija prošle nedelje zamrzlo odluku o poskupljenju očekujući da će cena sirova nafta prestati da skače, cena crnog zlata je i dalje vrlo visoka.

J. P.

-----------------------------------------------------------------------

Gas skuplji za 20,5 odsto

Kubik ovog goriva „Srbijagas” sada toplanama isporučuje po 22,85 dinara. – Očekuje se i viša cena grejanja

Toplane u Srbiji koje za grejanje koriste gas dobile su nove cenovnike veće u proseku za oko 20,5 odsto. Tako će „Srbijagas” ubuduće toplanama ovo gorivo umesto po 18,96 isporučivati po ceni od 22,85 dinara za kubik. Do poskupljenja je došlo zbog skoka cena ruskog gasa, ali i sirove nafte na svetskom tržištu.

Posle poskupljenja gasa za toplane, može se očekivati da će one povećati cene grejanja. Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije, kaže da toplane za celu ovu godinu mogu korigovati cene svojih usluga za oko šest odsto. Međutim, sada niko ne može da kaže kada će do toga doći.

Udruženje toplana Srbije je još pre dva meseca zatražilo korekciju cena grejanja po tri osnova: za one koje troše ugalj, mazut i gas. Lečić kaže da je situacija već duže vreme prilično teška, jer sa postojećom cenom grejanja pojedine toplane u Srbiji više nisu u mogućnosti da kupuju dodatne količine energenata i pri tom pozitivno posluju.

U nevolji su posebno toplane koje grejanje domaćinstvima naplaćuju po 35 dinara po kvadratu ili još manje, zbog čega je neophodno da što pre dođe do povećanja cene, jer posle ove grejne sezone neće moći da počnu remonte i da se pripreme za narednu zimu, kaže Lečić.

Grejanje na gas za domaćinstva nije poskupelo iako je „Srbijagas” još pre tri nedelje zatražio da se cena poveća za oko 20 odsto kako bi i ovo javno preduzeće uspelo da na vreme izmiri dugove prema ruskom dobavljaču „Gaspromu” koji insistira na avansnom plaćanju. U ovom času „Srbijagas” ima gubitak od 1,5 dinara po svakom isporučenom kubnom metru gasa i tako će biti dok se ne odobri novo poskupljenje, kažu u tom preduzeću.

J. P.

-------------------------------------------------------------------

Bubalo: Poskupljenje zbog suše

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo rekao je juče da je poskupljenje hleba i dalje posledica prošlogodišnje suše.

– Najviše bih voleo da poskupljenja nema, ali je to, jednostavno, posledica kretanja cene pšenice na svetskim berzama. Direkcija za robne rezerve izdvojila je oko 35.000 tona, izvršene su pozajmice, to je učinjeno pre mesec dana, ali cene pšenice i dalje rastu, cene energenata koje su u veoma velikoj vezi sa proizvodnjom hleba još rastu... Mi kao država ne možemo preduzimati neke druge mere sem ekonomskih, jer smo se opredelili za liberalno tržište. Ja nisam zagovornik bilo kakvih državnih intervencija osim ekonomskih – naveo je Bubalo, dodajući i da se snabdevanje uljem potpuno stabilizovalo.

On je rekao da ulja po ceni 110-111 dinara ima dovoljno. U petak i subotu „Dijamant” je isporučio dvostruke količine, i ulja po ovim cenama ima u najvećem broju trgovina. Tanjug

[objavljeno: 01/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.