Hladnjače u problemima posle otkupa

Izvor: B92, 06.Avg.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hladnjače u problemima posle otkupa

Užice -- Udruženje hladnjača Srbije zatražilo je hitan prijem u Vladi Srbije kako ne bi došlo do prekida otkupa voća.

Upravni odbor Poslovnog udruženja hladnjača Srbije traži od Vlade i ministarstava poljoprivrede, finansija i ekonomije da urede oblast izvoza maline koji prati nerealan pad kursa evra, a u otkupu nelojalna konkurencija na terenu sa velikom količinom gotovine.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja Rade Ljubojević položaj hladnjača označio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dramatičnim, a situaciju je pogoršalo poskupljenje struje za 8,5 odsto i neispunjenje obećanja države prema izvoznicima kroz subvencije kamata u otkupu za koji je ove godine trebalo između 120 i 150 miliona evra i beneficije izvoznika.

Ljubojević je podsetio da je ovogodišnji otkup maline pratila nerealno visoka cena od 180 do 205 dinara dok su troškovi proizvodnje iznosili 70 dinara za kilogram uz upozorenje da srpskoj malini nedostaju novi izvozni ugovori koji se mogu izbrojati na prste sa količinama od samo sto tona.

Hladnjačari smatraju da ovakvim kursom evra država podstiče uvoz, a ne izvoz u situaciji visokog deficita, i upozoravaju da će pune hladnjače malina za prvu posledicu imati gubitak dve do tri hiljade radnih mesta u branši u kojoj trenutno radi osam hiljada ljudi sa relativno niskim zaradama.

Hladnjačari izražavaju bojazan da će se malini dogoditi prošlogodišnji scenario sa kupinom koja se trenutno otkupljuje za 15do 20 dinara, dok je prošlogodišnja cena bila 115 dinara, ali još 15 hiljada tona ovog voća u Srbiji čeka na izvoz.

Prosečna izvozna cena rolenda prošle godine je bila 1,59 evra, trenutno je 2,59 evra što je gotovo isto kao u otkupu u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.