Hjundai počeo prodaju prvog hibridnog vozila

Izvor: S media, 09.Jul.2009, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hjundai" počeo prodaju prvog hibridnog vozila

Najveća južnokorejska automobilska industrija "Hjundai motor" predstavila je domaćem tržištu svoje prvo hibridno vozilo "elantra LPI", namenjeno podmirivanju rastuće tražnje za automobilima sa niskom potrošnjom.

Hibridni automobili kombinuju razne vrste pogona, najčešće benzinski i električni, što omogućava uštedu pogonskih goriva, ali je njihov udeo u ukupnoj prodaji automobila i dalje veoma mali, ukazuju agencije.

Model "elantra LPI", koji za pogon >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koristi električnu energiju i tečni gas (LPG), prodavaće se za 20,5 do 23,2 miliona vona (izmedju 11.500 i 13.000 evra).

Analitičari smatraju da će automobil, koji ima motor zapremine 1,6 litara i elektromotor, pokazati da "Hjundai" ima tehnologiju za proizvodnju hibridnih vozila i pomoći da se poboljša imidž kompanije i na tom planu.

"Hjundai" planira da ove godine u Južnoj Koreji proda 7.500 vozila "elantra LPI", a dogodine dvostruko više. Izvoz se, bar za sada, ne planira.

U razvoj tog modela, sa kojim želi da na domaćem tržištu konkuriše japanskim modelima hibridnih vozila, kompanija je investirala 250,8 milijardi vona (oko 142,5 miliona evra).

Ta automobilska industrija već testira nekoliko automobila sa različitim vrstama alternativnih pogona, a planira da tržištu već iduće godine predstavi hibridnu "sonatu" sa elektropogonom i benzinskim motorom.

U budućnosti "Hjundai", koji je zajedno sa svojom ćerkom-firmom "Kia" peti po veličini proizvodjač automobila na svetu, planira da sa modelima na hibridni pogon stupi i na druga tržišta, uključujući i američko.

Koncern "Hjundai" je početkom ovog meseca proizveo milioniti automobil namenjen izvozu u Afriku. Za izvoz prvih pola miliona vozila na to tržište bilo mu je potrebno 29 godina, a onda je isti broj isporučen u poslednje četiri godine, pre svega u Egipat, Južnoafričku Republiku, Alžir, Maroko i Nigeriju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.