Izvor: B92, 05.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitler protiv evra

London -- Reklamni tv-spot u trajanju od 90 sekundi, u kojem se, svega tri sekunde, pojavljuje jedan engleski komicar, maskiran u Hitlera, i sa balkona svoje kancelarije izvikuje reci "Jedan narod, jedna drzava, jedan evro" ('Ein Volk, ein Reich, ein Euro') izazvala je zestoke proteste u britanskoj javnosti, posebno medju pripadnicima britanske jevrejske zajednice. Reklamni spot je namenjen prikazivanju u bioskopima, kao deo propagandne kampanje protiv uvodjenja evra. U ovoj kampanji ucestvuje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pored poznatih glumaca, i poznati pevac Bob Geldof.

"Ukjucivanje Hitlera je neukusno i izuzetno neumesno", izjavio je generalni direktor predstavnistva britanskih Jevreja Nevil Nagler. Ucesce poznatih licnosti u ovom 'anti-evro' spotu, Nagler smatra "odsustvom postovanja prema onima koji su patili pod nacistickim rezimom". Protiv pojave Hitlera u tv-spotu oglasio se i konzervativni dnevnik "Tajms", iako je njegov vlasnik, Rupert Mardok, jedan od prvoboraca protiv uvodjenja evra u Veliku Britaniju. Bivsi potpredsednik Evropske komsiije lord Britn ocenio je pojavu Hitlera kao neukusnu, a celu kampanju protiv evra kao "element ocajanja", predvidjajuci da se kampanja moze vratiti kao bumerang onima koji je vode. Jedan od britanskih evro-entuzijasta, Edi Izard duhovito je primetio da "ako je Hitler za evro, kako to da su Hajder i Le Pen protiv".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.