Hiperinflacija prijeti Venecueli

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Nov.2015, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiperinflacija prijeti Venecueli

CARACAS - Opozicija u Venecueli tvrdi da je ekonomija ove države na rubu hiperinflacije. Centralna banka nastavlja s plasiranjem novca na tržište, a cijene proizvoda rastu na tjednom nivou. Dok ekonomisti tvrde da je inflacija dosegla 150 posto, država daje drugačiju brojku, upola manju od njihove.

Na štandu s hranom, u užurbanom Karakasu, prodaju se hamburgeri, istom brzinom kojom i njegov vlasnik broji novčanice. Prodavači zarade mnogo novca, ali iznos zarađene gotovine >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << nije pokazatelj povećanja posla, već porasta troškova života u Venecueli.

"Uglavnom, mogu spojiti kraj s krajem, jer živim sam i nemam djecu", navodi Oswaldo Perez, prodavač.

Prvi put ove godine predsjednik Nicolas Maduro objavio je podatak da je stopa inflacije dosegla 80 posto. Centralna banka te države tradicionalno objavljuje ovu brojku na kraju svakog mjeseca, ali ekonomisti tvrde da cifra nije točna i da je inflacija dosegla 150 posto.

Plaćanje gotovinom na pijaci se čini kao prošlost. Puni džepovi novca, ustvari, donose sve manje zarade svake sedmice. I sada gotovo svaki štand prihvata plaćanje kreditnim i debitnim karticama.

"Proizvodima raste vrijednost, iz sedmice u sedmicu, recimo između 200 i 400 posto, nekim proizvodima vrijednost čak i do 1.000 posto", rekao je Rainer Ponce, prodavač.

Strogi sistem kontrole cijena, kompleksni sistem mijenjanja valute i sama ekonomska kontrola već više od 10 godina urušavaju ekonomiju Venecuele, iako neki ekonomisti tvrde da je hiperinflacija još daleko.

"Svjedočili smo četvrtom prilagođavanju plata ove godine. To koristimo kao jedan od pokazatelja. Prošle godine smo imali tri, tako da su prilagođavanja porasla, ali nemamo mjesečnu inflaciju iznad 50 posto, niti godišnju iznad 500 posto. Tako da tehnički nismo suočeni s hiperinflacijom", kazao je Carlos Miguel Alvarez, ekonomista.

Predstojeći parlamentarni izbori mogu odgoditi Vladine namjere da napravi bolne reforme, ali odgađajući ove odluke, država gubi na kredibilitetu. Na kraju, nemogućnost donošenja te važne odluke može dovesti do gubitka povjerenja glasača.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.