Hidroenergija i nuklearne elektrane ključne za budućnost

Izvor: B92, 09.Jul.2020, 20:04

"Hidroenergija i nuklearne elektrane ključne za budućnost"

Brdo kod Kranja -- Slovenački ministar za životnu sredinu Andrej Vizjak izjavio je da su hidroenergija i nuklearne elektrane ključne za energetsku budućnost njegove zemlje.

U obraćanju na samitu o ekološkim energetskim izvorima u Brdu kod Kranja, Vizjak je rekao da nije u stanju da zamisli energetsku budućnost Slovenije bez planirane izgradnje hidrocentrala i drugog reaktora u nuklearnoj elektrani Krško.

Epidemija koronavirusa pokazala je koliko je Slovenja bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranjiva dok se nalazila u izolaciji, rekao je Vizjak, dodajući da se njegova zemlja u prošlosti rado oslanjala na svoj geografski položaj u regionu centralne Evrope, ali da je, sa zatvaranjem granica, postalo jasno da to nije uvek najbolje.

Stoga Slovenija mora učiniti sve što može da bi njena snabdevenost energijom u budućnosti bila stabilna, rekao je Vizjak, a prenosi agencija STA.

"U normalnim situacijama, možemo se osloniti na zajedničko energetsko tržište, ali kada se pojave problemi, to može biti fatalno", upozorio je ministar.

Vizjak je najavio da će dugoročna strategija smanjenja emisije ugljenih gasova u narednim mesecima biti upućena na javnu debatu.

Moramo imati realistične planove o tome kako da Sloveniju načinimo energetski samoodrživom, rekao je Vizjak, i objasnio da će se strategija odnositi na dalje korišćenje reka, uključujući i izgradnju lanca hidroelektrana na donjem toku reke Save, dogovor o koncesiji za srednji tok te reke, kao i mogućnost izgradnje manjih hidroelektrana na njoj.

Vizjak je takođe rekao da smatra da se smanjenje emisije ugljenih gasova ne može postići bez drugog reaktora u nuklearnoj elektrani Krško i da nacrt strategije predviđa dve mogućnosti - izgradnju jednog, većeg reaktora, ili više manjih, modularnih reaktora.

Državni sekretar ministarstva za infrastrukturu Blaž Košorok rekao je da Slovenija jeste i ostaje nuklearna zemlja i da će njegovo ministarstvo započeti procedure prostornog planiranja za izgradnju drugog reaktora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.