Hercegovina: U godinu dana pet solarnih elektrana

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Mar.2016, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hercegovina: U godinu dana pet solarnih elektrana

MOSTAR - U protekloj godini u Hercegovini je otvoreno pet solarnih elektrana, a na stolu Regulatorne agencije za energetiku su još četiri zahtjeva.

"U zadnje vrijeme je uočen trend izgradnje elektrana jer se dobijaju određeni posticaji za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora", rekao je Nebojša Šušić, sef Sektora za dozvole i tehničke poslove u Regulatornoj agenciji za energetiku RS, izvještava ATV.

Najveća u Republici Srpskoj je elektrana >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << porodice Nosović iz Bileće. Prostire se na deset hiljada kvadrata, a njena izgradnja koštala je 700 hiljada maraka. Ipak, novac se, kažu, brzo vraća. A i proizvodnja je na zavidnom nivou.

" Na godišnjem nivou od 340 hiljada klilovat časova, što znači da bi mogli na dnevnom nivou da snadbjevamo električnom energijomoko 70 domaćinstava, objasnio je Trifko Nosović, vlasnik solarne elektrane "Solar 1″.

Dodaje da struju prodaju Elektroprivredi Republike Srpske, a godišnje zarade oko 120 hiljada maraka

Sve je više i domaćinstava koja na krovove kuća postavljaju solarne panele. Uštedi se i do dvadesetak maraka struje mjesečno, kaže Miloš Lero. I on je podigao mini elektranu koja hrani porodicu.

Na solarnu energiju prešao je i trebinjski Dom penzionera, a i Regulatorna komisija za energetiku napravila je mini centralu na svojoj zgradi.

Po zakonu svi proizvođači dužni su da idućih 15 godina struju iz obnovljivih resursa plasiraju Elektroprivredi Republike Srpske, a onda će kažu moći na slobodno tržište.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.