Hej, Ameriko, ugušićeš nas

Izvor: B92, 07.Feb.2024, 14:04

"Hej, Ameriko, ugušićeš nas"

Kina izražava zabrinutost Sjedninjenim Američkim Državama zbog carina i sankcija.

Kineski finansijski zvaničnici izrazili su zabrinutost zvaničnicima američkog ministarstva finansija koji su bili u poseti zbog američkih carina, ograničenja ulaganja i sankcija uspostavljenih kako bi se "ugušile" kineske kompanije, saopštilo je u danas kinesko ministarstvo finansija.

Složili su se da nastave da održavaju komunikaciju, dodaje se.

Na odvojenom sastanku, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpredsednik kineske vlade He Lifeng takođe se u sastao s podsekretar američkog ministarstva finansija za međunarodne poslove Džajem Šambauhom, izvestila je službena kineska novinska agencija Xinhua.

Potpredsednik je pozvao dve zemlje na produbljivanje razmene i saradnje u cilju stabilizacije i razvoja kinesko-američkih odnosa.

Razgovori naglašavaju trgovinske napetosti između dvaju najvećih svetskih ekonomija. Obojica su se zauzela za ublažavanje trvenja, posebno budući da SAD pojačava kontrolu izvoza kako bi se najnapredniji poluprovodnici držali van kineskih ruku.

Zamenik kineskog ministra trgovine, Vang Šouven, izrazio je zabrinutost zbog ograničenja poluprovodnika i usluga u oblaku u Kini, poštenog tretmana kineskih kompanija u SAD-u i ograničenja fotonaponske energije, navodi se u saopštenju ministarstva trgovine.

"Kinesko-američka ekonomska i trgovinska saradnja stabilizirajuća je sila u odnosima dveju zemalja", rekao je Vang u odvojenom video pozivu sa zamenicom američkog ministra trgovine Marisom Lago, dodajući da je Kina spremna da radi sa Sjedinjenim Državama, da proširi suradnju i da upravlja razlikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.