Hedge fondovi povećali pozicije u energetskom sektoru

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Jan.2017, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hedge fondovi povećali pozicije u energetskom sektoru

ANALIZA - Sezona blagdana, koja je završila s prošlim tjednom, donijela je nekoliko promjena u špekulativnom pozicioniranju hedge fondova. 

Energetski sektor im je i dalje najomiljeniji i upravo tu hedge fondovi imaju gotovo 70 posto udjela od svih imovina na robnim tržištima, a slijede ga takozvane ’soft commodities’.

WTI nafta zabilježila je samo malo smanjenje u neto dugim pozicijama, unatoč korekciji prema dolje od 5,5 posto koja se dogodila još početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << prošlog tjedna.  - Zlato je izgubilo podršku unatoč najnižim razinama koje drži još od sredine prosinca pa je tako prošlotjedno smanjenje od 16 posto spustilo 'net-long' pozicije na 35,560 lotova, što je najniža razina još od prošlog siječnja, a ujedno i nagli pad od 88 posto od rekordne razine u srpnju - ističe Ole Hansen, prvi čovjek za analizu robnih tržišta u Saxo banci i dodaje da je ukupan iznos kratkih pozicija prošlog tjedna dosegnuo 92,331 lotova što je jednogodišnji maksimum.

Istovremeno, nastavlja Hansen, prirodni plin je tijekom prosinca zabilježio porast dugih pozicija kao odgovor na povećanje cijena zbog izgledno hladnije zime u SAD-u, a povoljniji vremenski uvjeti predviđeni za siječanj, prošli su utorak utjecali na pad cijena za deset posto. Također, optimistične su oklade HG bakra ostale na visokih 70,547 lotova što je znatno iznad petogodišnjeg prosjeka.

- Politička kriza u Obali Bjelokosti  i strah od ponovnog građanskog rata nalik onome iz 2011. prošli su tjedan utjecali na trgovanje kakaom i pokrivanje kratkih pozicija, pa su fondovi dosegnuli najniže razine u posljednje četiri i pol godine. Ipak, ulagači na tržištu za sada ne reagiraju s pretjeranim potezima, s obzirom na lokaciju nemira i razine globalne proizvodnje – komentira Hansen i dodaje da su i platina i paladij prošli tjedan zabilježili značajne pluseve.

S druge strane, optimistične se oklade na kavu tijekom prosinca nisu pokazale kao isplativ potez jer je uslijedio nagli pad cijena, ali nakon pada 'net-long' pozicija na najnižu šestomjesečnu razinu, tržište je sada spremnije na pozitivna zbivanja kao što se to dalo naslutiti iz najnovijih prošlotjednih vijesti, zaključuje Hansen iz Kopenhagena.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.