Haos u građevinskom sektoru: Kraj se ni ne nazire

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 09:47

Haos u građevinskom sektoru: "Kraj se ni ne nazire"

Nemačka stanogradnja je važan sektor domaće privrede koji se suočava sa dubokom krizom.

Na to je upozorio predsednik krovne organizacije zanatskih udruženja Jerg Ditrih, zahtevajući hitan samit vlasti i privrede, piše dpa.

"Potreban nam je krizni sastanak za građevinarstvo. Novi predlozi ministarke građevine najavljuju pomak, a sada nam treba akcioni plan," rekao je Ditrih.

Ministarka Klara Gejvic je najavila podsticaje za ublažavanje krize u stanogradnji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poput znatnog širenja poreskih olakšica za izgradnju novih stanova.

"Dramatičan pad broja dozvola za gradnju ... i investicija ove godine diktira hitne investicione podsticaje industriji i tržištu nekretnina", rekla je Gejvicova u sredu.

Naduvani troškovi gradnje i poskupelo kreditiranje mesecima sve snažnije potiskuju tražnju u stanogradnji.

Ditrih je ukazao da građevinski sektor generiše veliki udeo bruto domaćeg proizvoda, ali da obim građevinskih radova pada. Prema njegovim rečima, stanje preti da preraste u dramatično, sa dubokim posledicama po privredu i društvo.

"Građevinarstvo je ključna industrija", rekao je. "Neke firme su već na skraćenom radnom vremenu, jer više ne dobijaju narudžbine, skladišta su puna, a poslovi sve proređeniji. To nije samo neprijatno, a kraj krize se ni ne nazire".

On je podsetio da zanatlije razgovor sa vlastima traže još od proletos.

"Svi akteri moraju da sednu za sto - hipotekarne banke i kreditne institucije, sektor stanogradnje i nekretnina i, naravno, zanatska preduzeća, građevinci i ministarstva", rekao je Ditrih.

"Ne samo ministarstvo građevine, već i ministarstva privrede i finansija, a verovatno i sam kancelar, koji treba da koordiniše i utvrdi nadležnosti", dodao je.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.