Habek: Ako se uvede embargo na naftu, Berlinu preti nestašica benzina

Izvor: B92, 05.Maj.2022, 16:25

Habek: "Ako se uvede embargo na naftu, Berlinu preti nestašica benzina"

Berlin -- Delovima Nemačke u slučaju embarga na uvoz ruske nafte prete nestašice naftnih derivata, rekao je ministar ekonomije Robert Habek, prenose nemački mediji.

"Moram nažalost reći da nije isključeno da u slučaju embarga u delovima Nemačke, posebno na istoku te u Berlinu, dođe do poteškoća u snabdevanju derivatima", rekao je Habek.

On je ukazao na to da rafinerija u Švetu, u saveznoj pokrajini Brandenburg koja snabdeva Berlin i okolinu, prerađuje isključivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rusku naftu pa bi u slučaju prestanka uvoza došlo do nestašica, prenosi Index.

"Mi radimo na tome da u slučaju embarga ova rafinerija dobije naftu iz drugih izvora", rekao je Habek.

Rafinerija u Švetu se nalazi u većinskom vlasništvu ruske naftne kompanije Rosnjeft i naftu iz Rusije dobija direktno preko naftovoda Družba.

Evropska komisija je zemljama članicama Evropske unije predložila da do kraja godine obustave uvoz ruske nafte i naftnih prerađevina. Neke zemlje poput Slovačke i Mađarske se protive embargu.

Nemačka zavisnost od ruske nafte je mnogo manja nego kada je u pitanju ruski gas. Pokrivanje nemačkog tržišta ruskom naftom je poslednjih nedelja sa 35 palo na 12 odsto.

Pre rata u Ukrajini Nemačka je 51 odsto potrošnje gasa pokrivala uvozom iz Rusije.

U četvrtak je počela i gradnja jednog od dva terminala za tečni plin (LNG) kojim bi Nemačka trebalo da smanji zavisnost od ruskog gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ukrajina traži međunarodni embargo na uvoz nafte i plina iz Rusije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Maj.2022, 14:37

Ukrajinski ministar financija Serhiy Marchenko pozvao je u petak, 6. maja, na uvoeđnje potpunog međunarodnog embarga na uvoz ruske nafte i plina, zbog invazije Moskve na Ukrajinu. Tokom online brifinga, Marchenko je rekao da se Ukrajina, nakon deset sedmica rata sa Rusijom, bori s balansiranjem svog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.