HŽ-ov prometnik pijan propuštao vlakove, prijetio sinu i supruzi ubojstvom

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Feb.2019, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HŽ-ov prometnik pijan propuštao vlakove, prijetio sinu i supruzi ubojstvom

OGULIN - Na željezničkom kolodvoru u Ogulinskom Hreljinu policija je ovoga tjedna uhitila službujućeg prometnika koji je pijan prijetio maloljetnom sinu i bivšoj supruzi, a iako u Hrvatskim željeznicama (HŽ) propagiraju nultu toleranciju na alkohol prometnik je, kako se doznaje, u konačnici ispitan samo zbog obiteljskog nasilja.

Svjedoci incidenta na željezničkom kolodvoru ističu da je prometniku nakon uhićenja zbog prijetnji na tom vrlo odgovornom radnom mjestu izmjereno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 1,71 promila alkohola, zbog čega se vozači automobila, primjerice, odmah isključuju iz prometa i vode na triježnjenje.

Iako policija taj događaj nije spomenula u svojim dnevnim izvješćima Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo je da je uhićeni prometnik ispitan zbog sumnje da je "počinio kazneno djelo prijetnje", nakon čega su mu "izrečene mjere opreza".

"Kako se u navedenom predmetu provode izvidi, a postupanje tijekom izvida je tajno, nismo vam u mogućnosti dati više informacija o samom predmetu", odgovorila je Hini zamjenica općinskog državnog odvjetnika Anamarija Turkalj.

Podaci koji su u ovom slučaju tajni odnose se i na alkoholiziranost prometnika koji je navodno u pijanom stanju propuštao vlakove i istovremeno na sav glas prijetio ubojstvom maloljetnom sinu i bivšoj supruzi.

Hrvatske željeznice Hini su potvrdile da je nakon policijske prijave osigurana zamjena za prometnika u kolodvoru Ogulinski Hreljin te da je željeznički promet funkcionirao nesmetano. O policijskom postupanju čiji je razlog "privatne prirode" u HŽ-u nisu željeli govoriti.

No, na pitanje o politici prema alkoholu na radnom mjestu u HŽ-u navode da je u zadnje tri godine otkaz ugovora o radu zbog 'pića' dobilo šest radnika.

Ističu da je sankcioniranje alkoholiziranih zaposlenika regulirano nizom akata - od pravilnika preko kolektivnog ugovora do 'Upute o načinu i postupku ustanovljivanja prisutnosti alkohola u organizmu radnika koji neposredno sudjeluju u obavljanju željezničkoga prometa'.

Na konkretan upit o događaju karlovačka Policijska uprava odgovorila je da "sukladno zakonskim odredbama ne možemo odgovarati na upite u kojima se ukazuje na identitet bilo koje osobe" te da "policija medije i zainteresiranu javnost pravovremeno obavještava o svim sigurnosno interesantnim događajima".

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" stanje pijanstva je od 1,5 promila alkohola u krvi, za što je potrebno popiti litru i pol piva, odnosno osam decilitra vina ili 2,5 decilitra žestokog pića.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.