HRVATSKA U SVE VEĆEM DUGU: Emisijom obveznica zadužili se dve milijarde evra

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2021, 13:50

HRVATSKA U SVE VEĆEM DUGU: Emisijom obveznica zadužili se dve milijarde evra

Hrvatska emitovala dve tranše obveznica u iznosu od 2,0 milijarde evra

Hrvatsko Ministarstvo finansija objavilo je danas da je na međunarodnom tržištu kapitala realizovalo dve tranše obveznica u ukupnom iznosu od 2,0 milijarde evra, što je prvo zaduživanje države putem obveznica od početka 2021.

Ministarstvo je, prenosi portal Seebiz, u četvrtak realizovalo na međunarodnom tržištu 12-godišnju obveznicu, s dospećem 2033. godine, u nominalnom iznosu od milijardu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << evra, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 posto i prinos 1,257 posto, te 20-godišnju obveznicu, s dospećem 2041., u nominalnom iznosu od milijardu evra, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,75 posto i prinos 1,788 posto.

To je prvi put da je ročnost neke izdate evroobveznice produžena na 20 godina, čime je Hrvatska, kako se navodi, osigurala finansiranje na najduži rok u svojoj istoriji na međunarodnom tržištu kapitala.

Prema saopštenju ministrstva, zabeležena je izusetno snažna potražnja investitora za obe tranše evroobveznica, koja je premašila 6,4 milijarde evra, što je 3,2 puta više u odnosu na ukupan nominalni iznos emisije.

Novac prikupljen najnovijim zaduženjem će se iskoristiti u opšte budžetske svrhe i za refinansiranje postojećih evroobveznica Hrvatske, koje dospevaju u martu 2021. u iznosu od 1,5 milijardi dolara, s kuponskom kamatnom stopom od 6,375 posto.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.