HR: Turisti će plaćati i u devizama

Izvor: B92, 11.Jun.2011, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Turisti će plaćati i u devizama

Dubrovnik -- Hrvatska narodna banka dala je "zeleno svetlo" ugostiteljima u Hrvatskoj da svoje usluge osim u kunama naplaćuju i u devizama.

Predsednik Hrvatske privredne komore (HOK) Dragutin Ranogajec dopisom je obavestio kolege da od 1. juna turistima od kojih se i ovog leta očekuje devizna injekcija posrnuloj privredi i državnom budžetu, mogu naplaćivati usluge u devizama.

U dopisu, se navodi da trgovci i ugostitelj naplatu u stranoj gotovini »mogu prihvatati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo izuzetno« i to od nerezidenata fizičkih osobama i da se ni na koji način takav oblik naplate »ne sme oglašavati ili pretpostavljati naplatu u kunama«.

Inače, naplata u devizama odnosiće se na situacije kada se devize ne mogu promeniti u kune, zbog toga što su menjačnice i banke zatvorene, ili je vreme boravka gostiju na primer onih s kruzera, ograničeno, pa će se tada »uvažiti naplata pruženih usluga u stranoj valuti«.

Tako naplaćenu stranu gotovinu ugostitelj je dužan da položi na svoj bankovni račun u roku od 3 radna dana. Račun za plaćanje usluge ispostavlja se u kunama, a promena u stranu valutu obavlja se po srednjem kursu HNB-a.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turisti će plaćati i u devizama

Izvor: Capital.ba, 11.Jun.2011

DUBROVNIK, Hrvatska narodna banka dala je „zeleno svjetlo“ ugostiteljima u Hrvatskoj da svoje usluge osim u kunama naplaćuju i u devizama. Predsjednik Hrvatske privredne komore (HOK) Dragutin Ranogajec dopisom je obavijestio kolege da od 1. juna turistima od kojih se i ovog ljeta očekuje devizna...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.