HR: Radnici protiv smanjenja plata

Izvor: B92, Tanjug, 05.Sep.2009, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Radnici protiv smanjenja plata

Zagreb -- Hrvatsko udruženje sindikata (HUS) je zbog smanjenja plata najavilo proteste u više hrvatskih gradova, zaključno sa 15. septembrom u Zagrebu.

Javnost je prilično hladno primila povećanje poreza na dodatu vrednost sa 22 na 23 odsto, zaposleni u državnim i javnim službama (prosveta, zdravstvo, policija, uprava) odustajanje od ranije dogovorenih povećanja osnovica plata u ovoj godini za šest odsto, a svi koji imaju primanja veća od 3.000 kuna (409 evra) uvođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kriznog poreza po stopama od dva i četiri odsto.

Međutim, najavljeno smanjenje plata zaposlenima u državnim preduzećima od deset odsto pojedini sindikati nazivaju kršenjem prava zaposlenih i najavljuju obaranje te vladine odluke na ustavnom sudu. Ta mera obrazlagana je podatkom da su lane, pa i tokom ove godine plate u državnim preduzećima rasle, dok su ostalim zaposlenima plate stagnirale, a u privredi, naročito u nekim privrednim granama i padale.

Hrvatsko udruženje sindikata (HUS) je za prvu polovinu ovog meseca najavilo proteste u više hrvatskih gradova, zaključno sa 15. septembrom u Zagrebu, a vladine odluke je ocenilo protivustavnim i pozvalo vladu da ih povuče. Predsednik ove sindikalne grupacije Ozren Matijašević smatra da je ta preporuka potpuni promašaj s obzirom da dve trećine zaposlenih u državnim preduzećima prima plate ispod državnog proseka od 5.370 kuna (733,6 evra).

Predloženom smanjenju plata suprotstavila se i najveća sindikalna centrala, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). Njihovi predstavnici su izrazili nezadovoljstvo odlukom o smanjenju plata za 10 odsto jer ta mera, osim što pogaa radnike, ne ide na ruku ni državnom budžetu.

Smanjenje plata u preduzećima iz sektora energetike, hemije i nemetala značilo bi 100 miliona kuna (13,66 miliona evra) manje plaćenih doprinosa i poreza državi, kažu u SSSH.

Međutim, vlada u daljim pregovorima ima jak adut u rukavu jer je po prvim procenama bruto društveni proizvod (BDP) u drugom kvartalu ove godine pao je za 6,3 odsto u odnosu na isti kvartal 2008. godine.

"Implikacija ovog podatka na domaće javne finansije je da sada vlada, nakon dva uzastopna kvartalna pada BDP-a, ima podlogu da zatraži pregovore sa sindikatima o reviziji kolektivnih ugovora o platama i dodacima na plate", izjavio je Hrvoje Stojić, šef odeljenja Ekonomskih istraživanja Hipo Alpe Adria banke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.