HR: Novi udar na nezaposlene

Izvor: B92, 26.Mar.2014, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Novi udar na nezaposlene

Zagreb -- Ministar rada Hrvatske Mirando Mrsić izjavio je da se zbog smanjivanja sredstava u državnom budžetu do daljeg obustavljaju mere aktivne politike zapošljavanja.

Kada će podsticaji biti nastavljeni zavisi od sredstava koje će Hrvatska od Evropske komisije dobiti kroz program "Garancija za mlade".

Time će biti pogođeno oko 12.000 osoba, većinom mladih, koje neće moći da koriste neku od mera koje su se sprovodile poslednje dve godine, a najpoznatija je zapošljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana, odnosno pripravništvo.

Na novinarsku konstataciju kako je neverovatno da vlada u vreme krize rebalansom smanjuje novac za podsticanje zapošljavanja, Mrsić je u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje odgovorio da se štedelo na svim budžetskim stavkama, a da u njegovom resoru nisu dirana sredstva za penzije i naknade za nezaposlene.

Ministar se nada da će teška situacija biti ublažena nakon što Hrvatska dobije sredstva iz evropskog programa podsticanja zapošljavanja mladih.

Iz programa "Garancija za mlade" Hrvatska bi trebalo u ovoj godini da dobije oko 150 miliona evra, ali program koji je Hrvatska poslala u Brisel još mora da odobri Evropska komisija, prenela je Hina.

Upitan kada kada bi taj novac trebalo da stigne u Hrvatsku, Mrsić je rekao da ne zna, ali "svakako ne pre juna".

Napomenuo je da će, ipak, biti nastavljeno finansiranje nekih od mera koje su započete prošle godine, među kojima je i podrška zapošljavanju sezonskih radnika u privatnom sektoru.

Merama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno je oko 30.000 osoba. Većina korisnika u programe je ušla tokom prošle godine.

Ministar Mrsić je ocenio da su u dvogodišnjem periodu mere proizvele dobre rezultate, pogotovo u osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa gde se nakon pripravništva uspelo da stalno zaposli više od 60 odsto korisnika mera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.