HR:Izglasan rebalans budžeta

Izvor: B92, Tanjug, 11.Jul.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR:Izglasan rebalans budžeta

Zagreb -- Hrvatska vlada je izglasala rebalans državnog budžeta, kojim se predviđa dodatna ušteda od 780 miliona kuna (oko 106 miliona evra).

Do kraja godine Hrvatska mora da vrati oko četiri milijarde evra duga

Ranije je bilo najavljivano da će o rebalansu Sabor odlučivati na sednici zakazanoj za 15. juli, kada se parlament raspušta zbog letnje pauze, ali je premijerka Jadranka Kosor najavila i vanredne sednice, rekavši da nije vreme za godišnje odmore, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer se već za dve sedmice priprema još jedan rebalans.

Kosorova, koja je tek nedavno preuzela premijersku poziciju, suočena je sa očekivanjima sindikata, privrednika, ali i guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog da rebalans ne bude samo "kozmetički", već da se njime ostvare značajne uštede.

Rebalans se donosi u okolnostima kad Hrvatska u svom budžetu ima "rupu" od 15 milijardi kuna (nešto više od dve milijarde evra), a do kraja ove godine mora da vrati 28 milijardi kuna (nešto manje od četiri milijarde evra) duga.

Guverner Rohatinski je prilikom susreta s Kosorovom, rekao da vlada ne sme ići u "našminkani rebalans" i čekati jesen, a vrlo slična su i razmišljanja poslodavaca i sindikata.

Hrvatsko udruženje poslodavaca je proteklih dana od Kosorove zatražilo četiri hitne mere, među kojima je hitno otvaranje pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom.

Hrvatski ministar finansija Ivan Šuker je, međutim,saopštio da Zagreb "ne pregovara sa MMF-om" i ocenio da pomoć Fonda Zagrebu neće ni biti potrebna ako napravi nekoliko poteza koji će jemčiti dosadašnju stabilnost. Slično su proteklih dana izjavljivali i Kosorova i Rohatinski.

Poslodavci kao jedan od puteva za jačanje prihoda u budžetu predlažu i legalizaciju oko 131.000 bespravno sagrađenih objekata koji imaju građevinsku, ali ne i upotrebnu dozvolu, čime bi država mogla zaraditi oko 12 do 13 milijardi kuna, što je, po njima, skoro celokupan iznos budžetske "rupe".

Sindikati, kako je izjavio jedan od njihovih lidera Ozren Matijašević iz Hrvatskog udruženja sindikata, traže da se hitno i bez odlaganja napravi rebalans kojim će se rashodi smanjiti za 15 milijardi kuna.

On je ponovio ocene šefova drugih sindikalnih centrala da su plate u javnim i državnim službama, koje su ove godine već smanjene za šest odsto, nedovoljne za normalan život, pa da nema mesta još jednom rezanju.

I dok su poslodavci zapretili Kosorovoj da će izići iz Privredno- socijalnog veća, koje obuhvata i sindikate i predstavnike vlade, Matijašević je ocenio da će doći do sloma hrvatske ekonomije, jer će radnici, seljaci i studenti izići na ulice ako vlada ne ispoštuje njihove zahteve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.