HR: Bez kontakta s Rusima o Ini

Izvor: B92, 24.Feb.2014, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Bez kontakta s Rusima o Ini

Zagreb -- Hrvatska vlada nije imala zvaničnih kontakata o mogućnosti prodaje deonica kompanije Ina nekom od ruskih investitora, kaže ministar privrede Ivan Vrdoljak.

Kako primećuje agencija Hina, nije odgovoreno na novinarsko pitanje da li je bilo takvih nezvaničnih kontakata.

Vrdiljak kaže da je uveren, ukoliko se mađarski MOL odluči da proda svoj udeo u Ini, da bi kupci razgovarali i sa vladom u Zagrebu oko strateških ciljeva te hrvatske naftne kompanije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ina je za Hrvatsku strateška energetska kompanija sa 60 posto ukupnog energetskog tržišta i želimo da ona bude regionalno jaka, vodeća energetska kompanija, s novim ili starim partnerima", kazao je Vrdoljak.

On je napomenuo da hrvatska vlada ne može odlučivati o tome kome će MOL prodati svoj udeo u Ini.

"Nije bitno iz koje države dolazi investitor, nego dogovor o strateškim ciljevima, a ti su da Ina bude vertikalno integrisana hrvatska kompanija i najjača energetska kompanija regije i to će tako biti", zaključio je Vrdoljak odgovarajući na pitanja novinara o tome da ruski Rosnjeft razmatra mogućnost preuzimanja Ine.

Oko upravljanja Inom mesecima se spore njena dva najveća vlasnika - mađarska naftna kompanija MOL, koja poseduje 49,1 odsto deonica, i hrvatska država, koja ima 44,84 odsto deonica.

Vrdoljak je, takođe, rekao da bi konkurs za istraživanje i eksploataciju nafte i gasa u Jadranu trebalo da bude objavljen u aprilu.

On je rekao da su određene granice 29 blokova koji će biti predmet konkursa, kao i da su polja površine od 1.000 do 1.600 kvadratnih kilometara.

Na severnom Jadranu je osam, a na srednjem i južnom zajedno 21 blok, naveo je Vrdoljak i dodao da očekuje veliko interesovanje za istraživanje nafte i gasa u Jadranu.

Prema njegovim rečima, razrađen je i finansijski model koji obuhvata fiksnu novčanu naknadu državi i podelu proizvedenih količina gasa i nafte, o čemu će vlada raspravljati za desetak dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.