HITNO SE POVLAČI SPORNI LEK KOJI SU SRBI MASOVNO KUPOVALI: Najviše se koristio za vreme korone

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 10:44

HITNO SE POVLAČI SPORNI LEK KOJI SU SRBI MASOVNO KUPOVALI: Najviše se koristio za vreme korone

S tržišta se hitno povlači poznati lek koji se dosta spominjao tokom pandemije kovida. Reč je o leku ivermektin koji je poznat i nama.

Kompanija Medika, distributer leka Soolantra krema (ivermectin), u saradnji s Agencijom za lekove i medicinske proizvode RH sprovodi povlačenje serije 2414239A tog leka s hrvatskog tržišta, piše Slobodna Dalamacija.

Povlačenje se vrši do nivoa apoteka. Postupak povlačenja sprovodi se zbog kvara kvaliteta koja se odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na kontaminaciju koja nema opasnost po zdravlje.

Dalje se navodi da će ivermektin moći da se nabavi na zahtev zdravstvene ustanove ili za nužne slučajeve lečenja na pojedinačni recept.

Ivermektin u obliku tableta odobren je u EU za lečenje nekih parazitskih zaraza crvima, dok su preparati ivermektina za kožu odobreni za lečenje kožnih bolesti poput rozace. Ivermektin je takođe odobren kao veterinarski lek za primenu protiv parazita kod širokog raspona životinjskih vrsta.

Lekovi koji sadrže ivermektin nisu odobreni za primenu protiv bolesti Covid-19, mada su ih ljudi tokom pandemije kupovali u apotekama. Brojna istraživanja su pokazala da ivermektin ne leči kovid, niti pomaže u ublažavanju simptoma.

Izvor: Srbija Danas/Slobodna Dalmacija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"Ivermektin", šta sve znamo: Ovo su 4 ključne činjenice o leku koji je hitno povučen u Hrvatskoj, a čije ime pamtimo iz doba korone

Izvor: Blic, 12.Mar.2024

Vest o tome da se sa hrvatskog tržišta hitno povlači lek "ivermektin", svima nama dobro poznat i često spominjan tokom pandemije korona virusa, ponovo je aktuelizovala priču o njemu. Šta je zapravo "ivermektin" i kome je namenjen i šta je studija objavljena na izdisaju pandemije pokazala?

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.