Izvor: B92, 08.Jul.2012, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HEP otpušta 3 500 radnika

Hrvatska elektroprivreda (HEP) kreće u još jedan proces rekonstrukcije. Plan, međutim, niko u HEP-u ne može da prikažei, dok se ne dogovore sa sindikatima.

HEP, naime, namerava da u narednom periodu otpusti čak 3500 zaposlenih, a da zaposli 500 novih.

Mnogi u HEP-u su trenutno nepotrebni, a onih stručnih kadrova koji bi možda spasili kompaniju, trenutno nema.

Među 3500 radnika i menadžera koji će u nardne četiri godine izaći iz tog sistema su i mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji će se "podsticati" na penziju, iako za nju još uvek nemaju uslova.

HEP je veoma stara kompanija, kada se gleda starosna struktura radnika. Samo je 75 od punih 13.700 zaposlenih mlađe od 25 godina.

"Prosečna starost radnika u proizvodnji je 50 godina", rekao je Zlatko Koračević, predsednik Uprave HEP-a, početkom godine.

Potvrdio je da je čak 30 odsto zaposlenih starije od 55 godina, ali je rekao i da će svima sistemom podsticajnih otpremnina pokušati da prikaže penziju kao najbolje rešenje.

S druge strane, iako je rekao da će otpustiti 3500, Koračević je najavio zapošljavanje 500 novih mladih radnika, uglavnom inženjera elektrotehničke i građevinske struke.

HEP je ovim, Planom rekonstrukcije, konačno priznao bolnu istinu. "Radimo loše, previše nas je, šefova je više nego radnika. Struja je zato skupa, snabdevanja sistem stvara velike gubitke, a uz sve investicije i sva poskupljenja, ulaganja u proizvodnju bila su minimalna. Zbog toga Hrvatska godišnje uvozi 30 odsto električne energije od suseda i bez skupe, uvozne struje ne bi mogla funkcionisati".

Mnogi od starijih zaposlenih više nemaju potrebna znanja, ali zato imaju snažne kolektivne ugovore i jake advokate. ukoliko dođe do spora, biće teško objasniti zašto neka kompanija ima 3500 radnika viška, a uzima 500 novih.

Zakon o radu nemilosrdan je, a od njega su gori samo još kolektivni ugovori.

U sudskoj praksi je na stotine slučajeva gde su kompanije na kraju morale da vrate svoje stare radnike na radno mesto, gde sada već godinama primaju punu platu, ne rade ništa i čekaju penziju.

Zbog toga ne čudi što se u HEP-u najviše plaše sindikata. Sindikati, zasada govore samo kako rekostrunkciju podržavaju pod uslovom da su uključeni u svaki proces koji se tiče radnika, a naročito kadrovskih otpuštanja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska elektroprivreda planira da otpusti 3.500 hiljade radnika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Jul.2012, 11:21

Hrvatska elektroprivreda (HEP) kreće u još jedan proces rekonstrukcije i narednom periodu planira da otpusti čak 3,5 hiljada zaposlenih. Predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević saopštio je da će otpustiti 3,5 hiljada radnika i najavio zapošljavanje 500 novih mladih, uglavnom inženjera elektrotehničke...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.