HDZ i SDA bez suglasnosti o izmjenama izbornog zakona

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Mar.2017, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HDZ i SDA bez suglasnosti o izmjenama izbornog zakona

SARAJEVO - Među vodećom hrvatskom i bošnjačkom političkom strankom u Bosni i Hercegovine nema suglasnosti o tome kako izmijeniti izborni zakon u toj zemlji no o tom pitanju će se nastaviti pregovarati jer je zajednički cilj osigurati stabiliziranje stanja u toj zemlji i otkloniti bilo kakav oblik diskriminacije, kazali su u srijedu u Sarajevu predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Oni su predvodili stranačka izaslanstva >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << koja su se sastala kako bi razmotrili stanje u državi opterećenoj dubokom političkom krizom i blokadama u funkcioniranju vladajuće koalicije.

Čović je nakon sastanka novinarima kazao kako bez obzira na postojeće probleme još ima izgleda da BiH do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji ukoliko se odmah nastavi s provedbom započetih reformi a moguće je i aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Za HDZ BiH, kako je istaknuo, uz to je najvažnije rješavanje pitanja reforme izbornog sustava. U toj stranci žele promjene koje će osigurati da se do izbora u listopadu 2018. godine uvedu pravila koja će osigurati da jedan narod ne može drugome birati predstavnike u tijelima vlasti.

HDZ BiH svojim je partnerima na bošnjačkoj strani predstavio prijedlog novog izbornog modela po kojemu bi dosadašnji način biranja člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske ostao isti dok bi se u Federaciji BiH uspostavile tri izborne jedinice. Jednu bi činile županije u kojima živi dvije trećine Hrvata, drugu one u kojima dvije trećine stanovnika čine Bošnjaci a treću bi predstavljale županije u kojima ni Hrvati niti Bošnjaci nemaju takvu većinu.

Hrvatski član Predsjedništva BiH bio bi kandidat koji dobije većinu glasova u hrvatskim i "ostalim" županijama a bošnjački član državnog vrha postao bi kandidat koji dobije povjerenje većine iz županija s bošnjačkom većinom i onih mješovitih.

Model ne nudi nikakvo rješenje problema diskriminacije pripadnika konstituvnih naroda koji ne žive u "matičnim" entitetima kao ni pripadnika nacionalnih manjina iako je Europski sud za ljudska prava još 2009. godine naložio vlastima BiH da odmah otklone zapreke koje takvim osobama onemogućuju kandidiranje za Predsjedništvo BiH i izbor u državni Dom naroda.

HDZ BiH umjesto toga predlaže rješenje za novi način biranja izaslanika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH kako bi se osigiuralo da se on popunjava zastupnicima iz županija sukladno nacionalnom sastavu stanovništva koje u njima živi.

To bi u praksi značilo kako bi većinu u klubu Hrvata ubuduće uvijek činili zastupnici koji dolaze iz županija s hrvatskom većinom.

Predsjednik SDA Izetbegović kazao je kako je u postojećim okolnostima za njegovu stranku ipak prioritet rješavanje pitanje presude Europskog suda pravde u slučaju "Sejdić-Finci" koja se odnosi na problem diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina.

Prijedlog HDZ BiH vidi kao nastojanje da se u situaciji u kojoj u parlamentu BiH nije moguće osigurati dvotrećinsku potporu zastupnika nužnu za izmjene ustava "proguraju" kakve-takve izmjene izbornog zakona. Dodao je kako u SDA očekuju i "nešto elastičniji pristup" u pregovorima o tome kako rješiti pitanje izbora u Mostaru.

"Nismo se tu uspjeli približiti no to ne znači da nećemo nastaviti razgovarati o tome", kazao je Izetbegović.

Istaknuo je kako su dvije stranke ipak jedinstvene kada je riječ o potrebi hitnog stabiliziranja stanja u zemlji čija je stabilnost uzdrmana podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije.

Izetbegović je pojasnio kako su on i Čović odlučni nastojati normalizirati rad Predsjedništva BiH uz ocjenu kako je sada isključivo na ICJ-u odluka o tome ima li raniji pravni zastupnik BiH pred tim sudom Sakib Softić legimitet i za pokretanje revizije presude iz 2007. godine o čemu će u konačnici ovisiti hoće li te revizije uopće biti.

"Ovo je naš pokušaj očuvanja i povratka stanja stabilnosti u BiH i snažno zajedničko djelovanje na smirivanju tenzija", kazao je Izetbegović.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.