HANFA odbacuje tvrdnje o sukobu interesa sestre Zdravka Marića

Izvor: SEEbiz.eu, 06.Dec.2018, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HANFA odbacuje tvrdnje o sukobu interesa sestre Zdravka Marića

ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u četvrtak je odbacila sve insinuacije o sukobu interesa vezane uz imenovanje Ljiljane Orlovac, sestre ministra financija Zdravka Marića, na direktorsko mjesto u Hanfi te istaknula da su glavni kriteriji izbora kadrova kod imenovanja stručnost i sposobnost.

"Lijljana Orlovac dugogodišnja je zaposlenica HANFA-e, već gotovo devet godina, te je tijekom svog rada u HANFA-i, u mandatima nekoliko različitih Upravnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << vijeća, obavljala različite funkcije i razine odgovornosti.

Riječ je o kolegici koja je i prije zapošljavanja u HANFA-i (početkom 2010.) imala višegodišnju karijeru u više uglednih društava za osiguranje, poput Allianza Zagreb d.d. i Merkur osiguranja d.d. te je na rukovodećim pozicijama još od 1997. godine i to kao izvršna direktorica odjela i direktorica sektora prodaje, prodaje korporativnim klijentima i Sektora životnih osiguranja u Allianz Zagreb d.d., a zatim i voditeljica zdravstvenih osiguranja u Merkur osiguranju d.d. Svojim ranijim radnim iskustvom isprofilirala se kao stručnjak u području osiguranja na kojem je području nastavila raditi i u HANFA-i.

U HANFA-i je zaposlena od početka 2010. godine u tadašnjem Sektoru za superviziju I, na mjestu zamjenice direktorice sektora. U rujnu 2012. kao glavna savjetnica u tadašnjem Sektoru za osiguranje bila je, između ostalog, zadužena za najvažniji projekt u području osiguranja i to implementaciju Solventnost II, zatim koordinaciju za rad s EIOPA-om (Europsko nadzorno tijelo za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje), Europskom komisijom te kao stručnjak pridonosila u radu Vijeća Europske unije. Osim navedenog, bila je zadužena i za praćenje propisa na razini Europske unije koji se odnose na područje osiguranja. Ovlaštena je interna revizorica i posjeduje certifikat funkcije usklađenosti s propisima - compliance officer. U području osiguranja bila je zadužena i za implementaciju većine direktiva, poput Direktive o distribuciji osiguranja i implementaciji IORP II Direktive.

Iz svega navedenog s obzirom da je riječ o osobi iznimnih stručnih znanja i iskustva, od 1.11.2018. imenovana je direktoricom Sektora za superviziju osiguranja, leasinga i faktoringa HANFA-e, u sklopu ranije najavljene reorganizacije poslovanja. Od tog datuma implementirana je nova organizacijska struktura HANFA-e, unutar koje su, uz Ljiljanu Orlovac imenovane i još četiri nove direktorice sektora.

HANFA je neovisna institucija odgovorna Hrvatskom Saboru te u svom poslovanju, kao i u izboru i imenovanju kadrova, pristupa profesionalno i neovisno. Glavni kriterij izbora kadrova kod imenovanja su stručnost i sposobnost, a o rodbinskim ili drugim osobnim vezama naših djelatnika nismo niti bi trebali biti informirani, jer ih ne smatramo kriterijem izbora.

Odgovorno tvrdimo da nema nikakvog sukoba interesa i odlučno odbacujemo bilo kakve insinuacije da bi ga moglo biti", stoji u odgovoru HANFA-e.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.