Gutereš: Šačica donacija ne može da zameni sporazum o žitu

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 17:48

Gutereš: "Šačica donacija" ne može da zameni sporazum o žitu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da "šačica donacija" ne može da bude zamena za sporazum o žitu koji je obustavljen.

"Jasno je da će izvlačenje miliona tona žitarica sa tržišta dovesti do viših cena. Ovaj dramatičan uticaj nećemo ispraviti sa nekoliko donacija nekim zemljama", poručio je Gutereš, prenosi Rojters.

I pored toga što su globalne cene pšenice upola niže od rekorda dostignutog početkom marta 2022. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odmah nakon ruske invazije, generalni sekretar UN je rekao da će svako povećanje sada "platiti svi, svuda".

"To će platiti zemlje u razvoju i ljudi sa srednjim prihodima, pa čak i razvijene zemlje", naveo je Gutereš.

Ranije ovog meseca, ruske vlasti su saopštile da neće produžiti sporazum o žitu jer, prema njihovim tvrdnjama, nije ispoštovan deo obaveza prema Moskvi. Odluka Kremlja je naišla na snažne kritike zapadnih zvaničnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.