Gubitak zbog koga se niko ne uzbuđuje

Izvor: Politika, Tanjug, 24.Nov.2009, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubitak zbog koga se niko ne uzbuđuje

„Gaspromnjeft” ima pravo da traži nadoknadu od srpske strane za potvrđeni gubitak od osam milijardi dinara. – Umanjenjem vrednosti kapitala NIS-a manja je i knjigovodstvena vrednost kompanije, zbog koje su na gubitku akcionari

U skladu sa kupoprodajnim ugovorom potpisanim između Naftne industrije Srbije i „Gaspromnjefta”, ruski većinski vlasnik ima mogućnost da traži nadoknadu ukoliko se ispostavi da su gubici u poslovanju kompanije za 2008. godinu od oko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osam milijardi dinara, što su potvrdila i dva revizora KPMG i „Ernst i Jang”, naneti tokom sklapanja sporazuma, potvrđeno je juče „Politici” u pres službi NIS-a.

Bez obzira na to, kažu u naftnoj kompaniji, akcionari efikasno sarađuju i neće se usredsrediti na probleme iz prošlosti, već na poboljšanje finansijskog stanja kompanije i razvoj poslovanja.

U nedavnom intervjuu „Politici” resorni ministar Petar Škundrić je izjavio da „mi ruskoj strani ništa ne dugujemo, već da će za ovaj iznos biti umanjen kapital kompanije”. Ali, izgleda da baš i nije tako. Bez obzira na to da li će novi vlasnik NIS-a insistirati kod srpske vlade da se navedeni dug pokrije, pravni mehanizam za naplatu postoji i država ne može da „bagateliše”, odnosno da „pere ruke” od jednog nevešto obavljenog posla.

Upitan da li očekuje da će „Gaspromnjeft” ići do kraja u traženju nadoknade štete i drugim pravnim mehanizmima, a ne samo kroz umanjenje ukupne vrednosti kapitala kompanije, Branko Pavlović, konsultant sindikata NIS-a, kaže da je činjenica da većinski vlasnik ima prava na to, ali da sumnja da će na tome i insistirati.

Pravo da zatraži naknadu štete kupac (u ovom slučaju „Gaspromnjeft”) ima ukoliko utvrdi da prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora nije bio upoznat sa svim detaljima poslovanja, odnosno da stavke u ugovoru ne odgovaraju realnoj stvarnosti, što zahteva njegovo detaljno tumačenje.

Pitanje je i kako se prodavac zaštitio kupoprodajnim ugovorom. Ukoliko je vlada (kao dojučerašnji stopostotni vlasnik NIS-a) ugovorom predvidela da ne odgovara za prikazani bilans stanja, odnosno za njegovu tačnost, onda ruska strana nema šta da traži.

Ne treba prenebregnuti ni činjenicu da su gubitkom od oko osam milijardi dinara oštećeni i akcionari NIS-a, ali i građani Srbije koji očekuju podelu besplatnih akcija, jer vest da je NIS kao javno preduzeće imao gubitak skida njegovu vrednost makar i ne bio ovog časa na Berzi.

Umanjenje vrednosti kapitala zapravo ne znači ništa drugo nego umanjenje knjigovodstvene vrednosti kompanije kolika god ona bila. Da li će se na tome završiti ili će se ta priča nastaviti novim zahtevima „Gaspromnjefta”, ostaje da se vidi jer će odluka o tome biti doneta u prvoj polovini 2010. godine.

U pres službi NIS-a napominju da postojanje gubitaka iz 2008. godine ne znači da će „Gaspromnjeft” preispitati odluku o kupovini većinskog dela akcija, niti cene po kojoj su akcije kupljene. Takođe se neće preispitivati raspodela paketa akcija među akcionarima. Neće biti preispitane ni obaveze većinskog vlasnika vezane za investicioni program. Realizacija projekta modernizacije rafinerijskog kompleksa NIS već je počela i biće sprovedena u punom obimu kako je i predviđeno kupoprodajnim ugovorom.

Istovremeno, na osnovu informacija o realnom stanju u NIS-u, akcionari, „Gaspromnjeft" i vlada će zajedno razmotriti kompleks mera usmerenih na poboljšanje finansijske situacije u kompaniji i podršku razvoja poslovanja.

Glavni razlozi prošlogodišnjih gubitaka jesu promena cena naftnih derivata i devalvacija dinara u četvrtom kvartalu prošle godine. Na rezultat poslovanja uticao je i „specifičan način” upravljanja kompanijom, uključujući i greške u popisu i kršenje međunarodnih računovodstvenih standarda.

Postojanje gubitaka ili profita neznatno utiče na iznos poreza koji kompanija uplaćuje u budžet Srbije, jer porez na profit predstavlja tek nešto više od jedan odsto ukupnog iznosa poreza koji plaća kompanija, pojašnjavaju u NIS-u.

Jasna Petrović

----------------------------------------

Manjak zbog neadekvatnog upravljanja

Razlog zbog koga su nastali gubici od osam milijardi dinara, koje je zabeležila Naftna industrija Srbije u prošloj godini jeste neadekvatno upravljanje kompanijom i zbog toga bi neko trebalo da snosi odgovornost, izjavila je Tanjugu Zorana Mihailović-Milanović, analitičar za energetiku.

Prema njenoj oceni, razlog zbog koga je NIS zabeležio gubitke u 2008. godini je neadekvatno upravljanje kompanijom, jer je to u prethodnom periodu bila dobro čuvana državna kompanija, monopolista i „ako ništa drugo zbog toga je morala da bude u dobitku”. Mihailović-Milanović je dodala da svakako postoje i opravdani razlozi za nastanak gubitaka, ali da oni nikako nisu mogli da dovedu do toga da NIS zabeleži gubitak od osam milijardi dinara.

Ona smatra da će teško prevladati predlog srpske strane prilikom rešavanja problema gubitaka NIS-a, već odluka novog većinskog vlasnika, jer smanjenje ukupne vrednosti kompanije za oko osam milijardi dinara nije laka odluka.

Prema njenoj oceni, mogući predlozi ruske strane za rešenje pitanja gubitaka NIS-a, mogli bi biti da država pokrije gubitak, smanjenjem akcija srpske strane i povećanjem broja akcija ruskog partnera, a taj zahtev bi se mogao odnositi na produženje monopola NIS-a na uvoz naftnih derivata ili na povećanje cena derivata. „Srpska strana bi i te kako trebalo da se pozabavi time zašto je NIS u gubitku, kao i time zašto je menadžment prvo naveo da je u pitanju dobitak, pa je kasnije utvrđeno da je reč o gubitku”, rekla je Mihailović-Milanović.

Ona je istakla da ova situacija rađa sumnju u prethodne finansijske izveštaje i način na koji su oni prikazivani i, kako je navela, „pitanje je šta je sa finansijskim izveštajima iz prethodnih godina i da li je NIS i tada beležio dobitke ili gubitke”.

----------------------------------------------------

Nema para za pokriće gubitka

Član Upravnog odbora NIS-a Dušan Petrović izjavio je, gostujući na Televiziji B92, da Srbija nije u prilici da interveniše gotovim novcem da bi pokrila gubitke NIS-a i dodao da nema ništa protiv i čak insistira na tome da oni koji su nadležni rade na utvrđivanju odgovornosti.

Petrović je podsetio da je UO usvojio revizorski izveštaj, a procedura podrazumeva da taj izveštaj treba da potvrdi još skupština NIS-a, koja bi tek trebalo da se održi.

[objavljeno: 25/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.