Gubitak prosečne porodice 23.000 €

Izvor: B92, Tanjug, 09.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubitak prosečne porodice 23.000 €

Varšava -- Prosečna poljska porodica koja otplaćuje kredit za stan obično u stranoj valuti, izgubila je za nekoliko meseci krize čak 23.000 evra.

Analitičari ipak smatraju da Poljska neće pasti u recesiju

Ekonomisti su za poljski list "Djenjik", izračunali ovaj gubitak na osnovu modela dve tipične porodice, uključujući mladi bračni par iz Varšave koji je pre dve godine uzeo hipotekarni kredit od 80.000 evra da kupi stan, ali u švajcarskim francima, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u to vreme poljski zlot vrtoglavo rastao i rate kredita u francima bile su sve manje.

Sada im je sa padom zlota osetno porasla mesečna rata a cena stana, ako bi želeli da ga prodaju kada ne bi mogli da otplaćuju kredit, pala je za 6.300 evra u preračunu.

Deo ušteđevine, 2.700 evra, investirali su u fondove a sa padom vrednosti akcija sada u fondu imaju tek 930 evra. Ukupno im je kriza za svega nekoliko meseci "pojela" 46.800 evra.

Druga tipična porodica, koja živi u Bjalistoku na nerazvijenom severoistoku zemlje, takođe je uzela tada povoljniji kredit u švajcarskim francima i uz pomoć rodbine kupila stan.

Kredit su uzeli u vrednosti od 150.000 zlota a sada, iako su već platili 16 rata, ostaje im da plate još 212.000 zlota. Kao dobar poslovni potez nije se pokazalo ni ulaganje u privatne penzijske fondove i toj porodici kriza je pojela 23.000 evra.

Poljska spada u zemlje, kao baltičke republike ili Mađarska, u kojima je, za razliku od Češke, veliki broj ljudi uzeo kredite u stranim valutama, što je veliki rizik u sadašnjoj krizi.

Agencije za rejting i analitičari ipak ocenjuju da će Poljska biti najmanje pogođena u regionu centralne i istočne Evrope ekonomskim problemima a moguće je da za razliku od Mađarske, Češke, Slovačke ili baltičkih republika neće pasti u recesiju.

U najnovijoj prognozi švajcarska Junajted bank predviđa Poljskoj privredni rast od jedan odsto za ovu i 1,9 odsto za sledeću godinu.

Švajcarski bankari glavnu zaslugu za to što Poljska prolazi u regionu bolje od ostalih pripisuju tome što rast vuče unutrašnja potražnja a privreda generalno ima zdravu strukturu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.