Gubitak Železnica Srbijedostigao oko 100 milijardi dinara

Izvor: S media, 29.Dec.2009, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubitak "Železnica Srbije"dostigao oko 100 milijardi dinara

Pomoćnik generalnog direktora "Železnica Srbije" Zoran Masal izjavio je danas da ukupan gubitak tog javnog preduzeća dostigao oko 100 milijardi dinara.

Masal je kazao da to preduzeće jeste "veliki gubitaš, ali da je reč o akumuliranom gubitku iz prethodnog perioda", navodeći da najveći deo čine obaveze prema državi, u šta je uračunato i zaduživanje države kod medjunarodnih finansijskih institucija.

"Kumulirani gubitak Žleznica Srbije prema državi >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je negde oko 100 milijardi dinara, a od toga 850 do 900 miliona čini direktan dug prema državi", rekao je on godišnjoj konferenciji za novinare "Železnica Srbije".

Masal je objasnio da je drugi deo duga nastao prema inoupravama iz perioda hiperinflacije devedesetih godina prošlog veka.

"Imali smo veliki gubitak za vreme inflacije. Srpske železnice su u jednom aranžmanu sa državom regulisale te dugove, a ostali su mali iznosi da se regulišu sa Hrvatskom, Bugarskom i Federacijom BiH", kazao je on.

Prema njegovim rečima, ostao je neizmiren dug prema dobavljačima koji u ovom trenutku iznosi oko četiri milijardi dinara, od čega je 80 odsto dug EPS-u i NIS-u za energente, što je posledica smanjenih subvencija iz budžeta.

Masal je kazao da bi država godišnje za "Železnice Srbije" trebalo da izdvaja subvencije od oko 24 milijarde dinara za održavanje infrastrukture i naknadu za obavezu javnog prevoza i podsetio da je za sledeću godinu obezbedjeno za subvencije tom preduzeću 12, 4 milijarde dinara.

On je naveo da je država dužna na osnovu zakona da obezbedjuje sredstva za infrastrukturu i da bi prema planu to trebalo da iznosi oko 16 milijardi dinara godišnje, napominjući da je vlada prihvatila metodologiju za isplatu naknade prevoza u putiničkom saobraćaju, odnosno za razliku izmedju cene koštanja i onoga što čini trošak "Železnica Srbije".

Masal je kazao da bi država po toj metodologiji trebalo da uplati 5,5 milijardi dinara na ime prevoza koji nisu rentabilni, odnosno, koji u sebi sadrže socijalnu kategoriju.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Železnice ukupno izgubile 100 mlrd.

Izvor: B92, 29.Dec.2009

Beograd -- Pomoćnik generalnog direktora "Železnica Srbije" Zoran Masal kaže da ukupan gubitak tog javnog preduzeća dostigao oko 100 milijardi dinara...Masal je kazao da to preduzeće jeste "veliki gubitaš, ali da je reč o akumuliranom gubitku iz prethodnog perioda", navodeći da najveći deo čine...

Nastavak na B92...

Gubitak "Železnica Srbije" dostigao oko 100 milijardi dinara

Izvor: Blic, 29.Dec.2009

Pomoćnik generalnog direktora "Železnica Srbije" Zoran Masal izjavio je danas da ukupan gubitak tog javnog preduzeća dostigao oko 100 milijardi dinara. ..Masal je kazao da to preduzeće jeste "veliki gubitaš, ali da je reč o akumuliranom gubitku iz prethodnog perioda", navodeći da najveći deo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.