„Grundfos” počeo izgradnju fabrike pumpi u Inđiji

Izvor: Politika, 01.Feb.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Grundfos” počeo izgradnju fabrike pumpi u Inđiji

Proizvodni i poslovni deo imaće 25.000 kvadratnih metara prostora u šta će biti uloženo 50,6 miliona evra i zapošljavaće već od decembra ove godine 300 radnika

Inđija – Posle tri i po godine od početka pregovora sa danskom kompanijom „Grundfos” juče je u Inđiji svečano položen kamen temeljac za izgradnju fabrike cirkularnih pumpi. Nova fabrika će poslovati kao „Grundfos Srbija” sa još osamdeset drugih fabrika, ove poznate svetske kompanije, koja drži >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 50 odsto svetskog tržišta industrijskih pumpi.

Nova fabrika u Inđiji gradi se u severo-zapadnoj industrijskoj zoni na placu od 15 hektara. Proizvodni i poslovni deo, koji se gradi, imaće 25.000 kvadratnih metara prostora u šta će biti uloženo 50,6 miliona evra i zapošljavaće u prvoj fazi – već od decembra ove godine 300 radnika, a inđijska fabrika je, inače projektovana za 500 zaposlenih. Cirkularne pumpe iz Inđije namenjene su tržištu Rusije i Mađarske, ali i ostalih zemalja u koje „Grundfos” izvozi sve vrste svojih proizvoda.

Na jučerašnjem svečanom polaganju kamena temeljca za fabriku u Inđiji, kojoj su prisustvovali Boris Tadić, predsednik Srbije, Tot Nilsen, generalni direktor Kompanije „Grundfos”, ambasadorka Danske u Srbiji gospođa Mete Kguel Nilsen, te ostale visoke zvanice, naglašeno je da su pregovori oko izgradnje ove fabrike trajali dosta dugo i da je „Grundfos” u međuvremenu otvorio pogon u Novoj Pazovi sa 70 zaposlenih, gde je 11. aprila prošle godine počela proizvodnja cirkularnih pumpi za grejanje i sanitarne sisteme.

– Naša zemlja ima dobre odnose sa Danskom i ovo što se danas radimo je dobra stvar. „Grundfos” je kompanija sa velikom energijom i inventivnošću, a mi upravo moramo nalaziti inovativna rešenja na unutrašnjem planu, tragamo za realističnošću da očuvamo postojeća radna mesta, a ne da obećavano stotinu hiljada novih radnih mesta. To je zahtev vremena u kome živimo. Inđija je opština koja pokazuje inventivnost u rešavanju problema. Inđijska lokalna samouprava pokazuje kako se problemi mogu rešavati. Danas učestvujemo u velikom danu – kada otvaramo radove na novoj fabrici. Ova fabrika „Grundfosa” uliva optimizam i ja verujem da krećemo u jedan novi period – rekao je Boris Tadić.

O dobrim odnosima i privrednoj saradnji Srbije i Danske govorila je i ambasadorka Danske, Mete Kguel Nilsen i Tot Nilsen, generalni direktor „Grundfosa”, koji je istakao da je kompanija ostvarila dobru saradnju u Srbiji i da je rezultat te saradnje pogon u Novoj Pazovi i fabrika čija je izgradnja juče, po veoma hladnom vremenu, počela u Inđiji.

„Grundfos Srbija” će od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja dobiti i stimulaciju od šest miliona evra za zapošljavanje novih radnika, preko Agencije SIEP-a koja se bavi podsticanjem izvozne proizvodnje.

J. Slatinac

objavljeno: 02.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.