Grundfos otvorio novu fabriku u Inđiji; Vučić najavljuje povećanje plata za 15 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2022, 03:28

Grundfos otvorio novu fabriku u Inđiji; Vučić najavljuje povećanje plata za 15 odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska nove fabrike za proizvodnju pumpi danskog Grundfosa da ta kompanija sada ima dva proizvodna pogona u Inđiji na ukupno oko 43.000 metara kvadratnih, kao i da su vlasnici najavili da će u novembru povećati plate radnicima 15 odsto.

Vučić je rekao da se prvi pogon u Inđiji prostire na oko 26.000 kvadrata i novi na 17.000 kvadrata. Samo dve ili tri fabrike imaju proizvodne pogone na tolikoj površini, dodao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vučić.

Vučić je izrazio zadovoljstvo onim što je video i primetio da je proizvodnja dosta automatizovana. Predstavnici kompanije su mu rekli da krug fabrike ima i sportske terene i teretanu za rekreaciju radnika. Predsednik je rekao da bi Srbija mogla da privuče još investitora iz Danske.

Vučić je rekao jednoj radnici da su mu vlasnici fabrike rekli da će u novembru povećati plate 15 odsto.

"Pa da uzmem muštuluk", rekao je Vučić u šali.

I u ovo vreme otvaramo fabrike, još 250 radnih mesta u Inđiji

Vučić je izjavio da je srećan i ponosan što Srbija i u teškim trenucima u svetu otvara nove fabrike i što je uspela da sačuva tu kompaniju kao velikog investitora.

Vučić je istakao da će Grundfos u drugoj fabrici u Inđiji zaposliti novih 250 ljudi, kao i da je država za to izdvojila dodatnih dva miliona evra.

"Srećan sam što u Inđiji otvaramo novu fabriku nama već dobro poznate kompanije. Ponosan sam što i dalje privlačimo investitore, to su velike i važne vesti za našu zemlju i nadam se da ćemo tako nastaviti", istakao je Vučić.

Predsednik je rekao da je Srbija imala spoljnotrgovinsku razmenu sa Danskom na nivou od 180 do 270 miliona evra godišnje i dodao da se očekuje da ove godine razmena bude između 320 i 340 miliona evra.

"Dakle, rekordna i verujemo da će svaka sledeća godina u razmeni sa Danskom biti rekordna. To je veoma važno za našu zemlju. Važno je da imamo velikog izvoznika, pošto nam je pokrivenost uvoza izvozom bila svega oko 36,4 odsto. Zato je važno da imamo tako velikog izvoznika kao što je Grundfos, koji je među top 10 izvoznika", objasnio je predsednik.

On je rekao da se nova fabrika Grundfosa u Inđiji prostire na 17.600 kvadrata i da će doprineti daljem napretku našeg izvoza i srpske privrede.

Važno je da pokazemo da možemo to i u budućnosti, iako su ovakve prilike u svetu, dodao je predsednik Srbije.

Napomenuo je da Grundfos koristi i geotermalnu i solarnu energiju i da naša zemlja ima od koga takve stvari da nauči.

Vučić je rekao da ceni dansku preciznost, marljivost i posvećenost.

"Mi sa Dancima razgovaramo i o drugim važnim pitanjima i sa jednom njihovom kompanijom razgovaramo o nekoj vrsti javno-privatnog partnerstva za rešavanje zdravstvenih problema građana Srbije u budućnosti i verujem da ćemo u tome imati uspeh", naglasio je Vučić.

Dodao je da je ponosan kada vidi koliko su naši ljudi dobri i vredni radnici, ali i kada vidi njihove osmehe, jer su zadovoljni što rade u kompaniji koja im pruža sigurnost i budućnost za njihove porodice.

"Rekli su mi da će od novembra 15 odsto da povećaju plate, to je važna vest za vas", rekao je Vučić i dobio aplauz.

Zahvalio je ambasadoru Danske što unapređuje odnose dve zemlje i izrazio nadu da će biti još danskih investitora.

"Idemo Grundfos, idemo Inđija - napred Srbija", poručio je Vučić na kraju obraćanja.

Grundfos u Inđiji proizvodi više od četiri miliona pumpi

Ova danska kompanija, koja posluje u celom svetu, 2013. godine je otvorila svoj prvi pogon u Inđiji koji se prostire na 26.000 kvadratnih metara i u čiju izgradnju je uložila 50 miliona evra.

Grundfos u Inđiji proizvodi više od četiri miliona pumpi, što čini više od 20 procenata ukupne proizvodnje na nivou čitave Grundfos grupe. Grupa ima više od 100 kompanija sa 19.500 zaposlenih u preko 60 zemalja sveta.

Grundfos će u novoj fabrici proizvoditi cirkulacione pumpe, pumpe za otpadne vode u domaćinstvima, pojačivače pritiska i integrisana hidraulična kola za kotlove, a celokupna proizvodnja biće namenjena izvozu.

Nova fabrika prekretnica u odnosima Srbije i Danske

Direktor kompanije Grundfos u Srbiji Veljko Todorović izjavio je danas da će novi pogon doprineti povećanju ukupnih globalnih kapaciteta grupacije.

Podsetio je da je Grundfos u Srbiji počeo sa radom pre više do 10 godina sa 40 zaposlenih i istakao da je za nešto više od godinu dana, uprkos pandemiji i krizi u Evropi, izgrađen novi pogon površine 17.600 kvadratnih metara, iz koga će izlaziti novi proizvodni program namenjen izvozu.

Todorović je rekao da je nova hala izgrađena po najnovijim tehnologijama koje smanjuju emisiju ugljendioksida i obezbeđuju samostalnu proizvodnju električne energije.

On je rekao da je Grundfos među najvećim izvoznicima u Srbiji.

Izvršni potpredsednik Grundfosa i direktor Divizije za domaćinstva Morten Bah Jensen, ocenio je da kompanija ne bi izgradila ovako impozantnu halu i postigla značajne poslovne uspehe bez podrške Vlade Srbije i ambasade Danske.

"Mi smo globalna kompanija koja je posvećena pionirskim rešenjima za svetske izazove klimatskih promena i jedan od najvećih proizvođača pumpi. Često nas kopiraju i prate i nama je to u redu, jer donosimo visoke standarde od kojih neki dolaze odavde, iz Srbije", rekao je Bah Jensen.

Naglasio je da 40 odsto emisije ugljendioksida emituju domaćinstva.

"Ako želite da rešite te izazove, treba da rešite problem u zgradama, a pumpe koje proizvodimo ovde u Inđiji imaju rešenja za te izazove", rekao je Bah Jensen.

Ambasadorka Danske Suzan Šajn istakla je da je uspeh Grundfosa u Srbiji pokazatelj šta Srbija i Danska mogu zajedno da postignu.

"Grundfos posluje na odgovoran i održiv način, a veliki broj njegovih pumpi širom sveta pomaže da se smanji ugljenični otisak i da se podstakne održivi razvoj", rekla je ambasadorka.

Ona je napomenula da se kompanija u odnosu prema zaposlenima upravlja danskim principima koji se zasnivaju na poverenju, poštovanju i jednakim pravima.

Naglasila je da kompanija doprinosi izvoznim rezultatima Srbije i navela da je prošle godine izvoz pogona u Inđiji iznosio više od 238 miliona evra.

"Ovo je rezultat najbolje saradnje Srbije i Danske. Zahvaljujem Grundfosu što je investirao i Srbiji što je to omogućila. Visoko kvalifikovana i motivisana radna snaga, njihove veštine i znanje zapravo doprinose Grundfosovom globalnom istraživanju i radu", izjavila je ambasadorka Šajn.

Ocenila je kako ovaj projekat svedoči o sposobnosti Srbije da privuče vrhunske svetke kompanije i dodala kako je novi pogon u Inđiji prekretnica u bilateralnim i poslovnim odnosima Srbije i Danske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.