Grujin: Odabir Rijeke za alternativni aerodrom je zbogom pameti

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Apr.2018, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grujin: Odabir Rijeke za alternativni aerodrom je zbogom pameti

PULA - Nakon najave o nemogućnosti noćnih slijetanja zrakoplova u Zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu, koja će zbog radova na uzletno-sletnoj stazi biti zatvorena dva mjeseca, pojavile su se nedoumice tko će preuzeti kasne letove.

Iako je direktor Zračne luke Pula Svemir Radmilo odmah nakon informacije o ukidanju noćnih letova u Zagrebu rekao da će ih povremeno preuzeti pulski aerodrom, javnost je ostala zbunjena najnovijom odlukom resornog ministra Olega Butkovića koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je rekao da će "od 0 do 24 sata biti otvorena Zračna luka Rijeka, a ne Zračna luka Pula".

Premda je više nego očito da ministar lobira za svoju Primorsko-goransku županiju iz koje potječe, vodstvo Zračne luke Pula potvrđuje da se ništa nije promijenilo te da će se kasni letovi Croatia Airlinesa privremeno usmjeriti u Pulu.

- To je poslovna odluka Croatia Airlinesa koja ovdje u Puli ima riješenu svu potrebnu logistiku - od vlastitog ureda, prijevoznika s kojima surađuju i mehaničara, pa sve do organiziranog smještaja za osoblje. Kada bi se letovi preusmjeravali u Rijeku to bi značilo da sve to trebaju nanovo organizirati u Rijeci, za što nema potrebe s obzirom da je kod nas već sve uhodano. Dakle, radi se o poslovnoj odluci operatera čiji su nas predstavnici prije dva mjeseca posjetili te je načelno dogovoreno da bi u tih dva mjeseca pulski aerodrom primio možda pet letova. Naš je aerodrom otvoren do 23 sata, a Croatia airlines je preuzeo obvezu da će nam najkasnije do 21 sat javiti bude li kašnjenja. Svakodnevno smo u kontaktu s njima i na vrijeme ćemo biti obaviješteni o letovima i nakon 23 sata, kada možemo produljiti radno vrijeme aerodroma, kaže Radmilo. Također, dogovoreno je da odmah po slijetanju aviona u zračnu luku Pula, putnici imaju organizirani prijevoz do Zagreba.

Dugogodišnji šef prometa na pulskom aerodromu, a danas umirovljeni Ivan Grujin u svojih 35 godina staža, kaže da su letovi iz Rijeke često zbog loših meteoroloških uvjeta usmjeravani na pulski aerodrom. Grujin veli da njemu ova odluka ministra Butkovića o riječkom aerodromu kao alternativnoj lokaciji liči na onu "zbogom pameti".

- Pa Rijeka je nebrojeno puta i usred ljeta kada su letjeli niskotarifni zrakoplovi bila u nemogućnosti primiti te letove koji su u 80 posto slučajeva, zbog jake bure, odlazili za Pulu. Više od tri desetljeća proveo sam na aerodromu i jako dobro znam koliko je puta riječki aerodrom bio zatvoren, a koliko je to bila Pula. Najveći problem su jaka bura i turbulencije, pa zrakoplovi ni usred dana ne mogu sletjeti, a kamoli noću kada se bura digne. No budući da je ministar iz tih krajeva, a nikad se očito nije vozio avionom, onda naravno pojma nema što se zbiva. Da je kojim slučajem letio iznad Rijeke ne bi donio ovako nepromišljenu odluku o riječkom aerodromu koji je dežuran 24 sata, kaže Grujin.

Dok je radio, kaže, "milijun" puta je organizirao transfer putnika iz Pule za Rijeku ali i ostale gradove jer je riječki aerodrom bio van funkcije.

- Pulski aerodrom je godinama bio alternacija Zagrebu i čekali smo sve avione s drugih aerodroma. Kad se nije moglo sletjeti u Dubrovnik i kada su svi ostali bili zatvoreni, Pula je uvijek bila na raspolaganju. Slijetanje zrakoplova znali smo čekati do 5 ujutro, a Rijeka to nikada nije činila", zaključuje Grujin.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.