Izvor: B92, 25.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grejna sezona od 1. oktobra?

Beograd, Novi Sad, Kragujevac -- Gradonačelnik Beograda kaže da će sve biti spremno da grejna sezona počne 1. oktobra, ako vremenske prilike to budu zahtevale. U Novom Sadu grejanje od sutra.

Iste mere od 1. oktobra najavljene su i u Kragujevcu. Dragan Đilas je novinarima prilikom obilaska Toplane "Voždovac" rekao da Beograd duguje više od 20 miliona evra za gas, ali da to neće ugroziti početak grejne sezone. On je dodao da se radi na rešenju problema tog duga.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Đilas se izvinio Beograđanima što grejna sezona ove godine nije mogla da počne ranije, istakavši da će narednih godina sve biti spremno da grejanje bude uključeno onda kada to vremenske prilike budu zahtevale.

Dodao je da bi početak grejne sezone pre 1. oktobra doveo u opasnost čitav sistem grejanja.

"U ovom trenutku bi svaki pokušaj uključivanja grejanja pre tog dana, kada se svi radovi završe, a vidite da ljudi rade u tri smene, doveo u pitanje ceo sistem grejanja i mogućnost da nam se, kada bude zaista hladno, ceo sistem raspadne, što bi imalo katastrofalne posledice", rekao je Đilas.

Zbog neočekivanog zahlađenja u drugoj polovini septembra značajno je povećana potrošnja struje, pa se umesto planiranih 80 miliona dnevno troši 94 miliona kilovat-sati, saopštio je Elektroprivreda Srbije.

EPS procenjuje da će, zbog rashlađivanja u prvoj polovini i grejanja u drugoj polovini septembra, potrošnja struje ovom mesecu biti veća za 200 miliona kilovat-sati od planirane.

Trenutni dug Beogradskih toplana iznosi 20 miliona evra. "To nije malo, ali neće ugroziti početak. Dao sam nalog Sekreterijatu obrazovanja da sve škole sa sopstvenim kotlarnicama počnu da greju, da se obezbedi mazut", rekao je Đilas.

Vršilac dužnosti direktora Beogradskih elektrana Zoran Predić rekao je da ima dovoljno energenata za ovu grejnu sezonu, kao i da su u toku razgovori sa "Srbija gasom".

On je naveo da Beogradske elektrane imaju i značajnu količinu mazuta, u slučaju da to bude potrebno.

U Toplani "Voždovac" trenutno se montira novi kotao snage 116 megavati, koji će povećati njene kapacitete i poboljšati kvalitet grejanja.

Novosađani se greju od sutra

Grejna sezona u Novom Sadu počeće sutra, odnosno 20 dana ranije nego što je propisano, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika Igora Pavličića.

Gradonačelnik je doneo zaključak kojim predlaže da JKP "Novosadska toplana" počne ranije grejnu sezonu, kako bi se obezbedilo normalno funkcionisanje vrtića, škola, bolnica, domova zdravlja i drugih ustanova, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je funkcionisanje tih ustanova otežano višednevnim niskim temperaturama neuobičajenim za mesec septembar kao i da će početak grejne sezone obezbediti optimalne temperature u stanovima Novosađana.

Niš traži grejanje

Gradsko veće Niša danas je podnelo predlog da se odobri Gradskoj toplani da počne grejnu sezonu pre 15. oktobra.

Član gradskog veća Boban Mihajlović rekao je da je gradonačelnik Niša Miloš Simonović uputio nadležnoj upravi i Skupštini grada inicijativu da odobri grejanje građana, dečjih ustanova i škola i pre zvaničnog početka grejne sezone.

"Gradska toplana" u Nišu saopštila je da je završila remont 14. septembra i da je spremna za novu grejnu sezonu, ali da mora da poštuje gradsku odluku prema kojoj grejna sezona počinje 15. oktobra.

Toplana pruža usluge grejanja za 25.000 stanova i 2.500 preduzeća i drugih pravnih lica, centralnim grejanjem pokriva 30 odsto stambene površine grada i raspolaže snagom od 240 megavata.

A kragujevačka toplana biće spremna da počne grejnu sezonu najranije 1. oktobra, ako temperatura u večernjim časovima ne pređe 12 stepeni Celzijusa, izjavila je direktorka marketinga Nada Timotijević.

Ona je dodala da Toplana poštuje gradsku odluku o snabdevanju toplotnom energijom, prema kojoj grejna sezona počinje 15. oktobra, a izuzetno 1. oktobra, ukoliko dva uzastopna dana temperatura vazduha ne pređe 12 stepeni.

Inače, zbog niskih temperatura u Kliničkom centru u Kragujevcu za zagrejavanje se koristi 325 klima-uređaja i uljani radijatori.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Miroslav Folić rekao je da očekuje da ubrzo počne daljinsko grejanje, jer je ugrožen energetski sistem te zdravstvene ustanove.

N. Pazar: Dugovi odlažu grejanje

Zbog velikih dugovanja potrošača, grejna sezona u Novom Pazaru je pod znakom pitanja, a ukoliko i počne sigurno će kasniti, rekao je direktor novopazarske Gradske toplane Bojan Biočanin.

Prema njegovim rečima, za proteklih desetak dana, koliko traje akcija isključenja neurednih platiša, dug je sa 30 miliona dinara smanjen na 27,5 miliona dinara.

On je rekao da to komunalno preduzeće, uprkos finansijskim problemima, nastoji da obezbedi energente za početak grejne sezone.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.