Poskupljuje grejanje u Beogradu?

Izvor: B92, 06.Okt.2013, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poskupljuje grejanje u Beogradu?

Beograd -- Beograđani bi, ako gradske vlasti odobre, ove zime mogli plaćati grejanje skuplje za 5,3 odsto, kažu u Beogradskim elektranama.

Beogradske elektrane, koje su 2. oktobra zbog hladnog veremena već počele tople probe, obezbedile su energente za prvi deo grejne sezone, rekao je za Tanjug direktor Beogradskih elektrana Zoran Predić.

On je naglasio da korisnici daljinskog sistema grejanja moraju da plaćaju uslugu grejanja, kako bi Elektrane mogle da obezbede dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << energenata za zimu i naveo da Beograđani za grejanje ukupno duguju oko 7,5 milijardi dinara.

"Energente nam niko ne daje ni na časnu reč, ni na poverenje, ni na poklon", napomenuo je Predić.

On očekuje da će gradske vlasti odobriti i ubrzo rešavati pitanje poskupljenja grejanja u Beogradu, podsetivši da su Beogradske elektrane već uputile zahtev za povećanje cena od 5,3 odsto, zbog ovogodišnjeg poskupljenja struje od oko 12 odsto i gasa od oko sedam odsto.

"Taj zahtev nije proizvoljan, jer postoji uredba Vlade Srbije, koje definiše način formiranja cena grejanja. Postoje jasni elementi i formule kako se definiše cena grejanja zavisno od rasta troškova energenata", kazao je on, istakavši da to poskupljenje omogućava samo normalan rad Elektrana, a ne nikako ostvarivanje "nekog posebnog profita".

Kada je reč o preporuci resornog ministarstva da toplane omoguće reprogram starog duga za grejanje, on je rekao da očekuje da će, čim se definiše način rada gradske uprave posle smene gradonačelnika, to biti jedna od prvih tačaka koja će rešavati.

Beogradske elektrane su već pokrenule inicijativu kod uprave grada da se razrade određeni modeli i da građanima ponude reprogram starog duga za grejanje, istakao je Predić i podsetio da to ne zavisi od Beogradskih elektrana jer u prestonici postoji specifičan sistem objedinjene naplate grejanja, preko uplatnica "Infostana", na čijem računu nije samo stavka za grejanje nego i za ostale komunalne usluge.

Kada se sklope sporazumi o reprogramu oni treba i da se poštuju, istakao je on i podsetio da je grad Beograd i bez preporuke vlade i ranije nudio reprograme građanima, s tim što je poslednji bio prošle godine i u okviru koga se potrošačima nudio i određeni grejs period uz uslov da redovno plaćaju tekuće obaveze, ali je odziv bio mali.

Govoreći o aktuelnoj situaciji sa grejanjem u Beogradu, Predić je podsetio da Beogradske elektrane zbog hladnog veremena, od 2. oktobra vrše "tople probe", odnosno zagrevaju stanove.

"Ima manjih problema, ali ne sistemskih. Sve ekipe su na terenu, otklanjamo pojedinačne kvarove, gde ima curenja na kucnim grejnim istalacijama i problema na nekim postanicama, što je redovna procedura, jer su letos izvođeni značajni radovi na mreži" precizirao je Predić.

Normalno je da se prvih dana ne može garantovati potpuna stabilnost grejanja kao u grejnoj sezoni, zbog svih pojedinačnih kvarova i podešavanja sistema, ali u većini objekata koje grejemo imamo uredno grejanje i nema velikih, sistemskih kvarova i havarija, naglasio je Predić.

On je podsetio da, kada zadnja prognozirana temperatura ili prva jutarnja prognoza, koju Elektrane zvanično dobiju od Hidrometerološkog zavoda u periodu od 1. do 15. oktobra i od 15. aprila do 1. maja, pokazuje da je prosečna temperatura ispod 12 stepeni celzujusa, Elektrane su obavezne da greju, iako grejna sezona zvanično ne traje.

Beogradske elektrane se u skladu sa tom gradskom odlukom i ponašaju i kada se ispune predviđeni uslovi zagrevaju stanove i objekte svojih korisnika, dodao je Predić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poskupljuje grejanje u Beogradu

Izvor: Akter, 06.Okt.2013

Beograđani bi, ako gradske vlasti odobre, ove zime mogli plaćati grejanje skuplje za 5,3 odsto, kažu u Beogradskim elektranama

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.