Izvor: B92, 21.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčkih 100 miliona za Koridor 10

Atina -- U Atini je dogovoreno da grčka vlada sledeće godine izdvoji oko 100 miliona evra za izgradnju dela Koridora 10, na jugu Srbije.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da je to dogovoreno na sastanku sa ministrom ekonomije Grčke Jorgosom Alogoskufisom. Grčka vlada će kao donaciju uključiti 100 miliona evra u budžet za narednu godinu, iz "Helenik plana" za Balkan, a Protokol o realizaciji tih sredstava biće potpisan prilikom uzvratne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posete ministra Alogoskufisa Beogradu, rekao je Dinkić.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva ekonomije, Dinkić je najavio da će i Vlada Srbije planirati značajnija sredstva u budžetu za 2008. godinu, kako bi na proleće mogli da počnu radovi na izgradnji deonice Koridora 10 na jugu Srbije.

"Završetak autoputa na Koridoru 10 ima izuzetan i strateški i ekonomski značaj za privredu Srbije, za privredu Grčke, a i za čitav region", ukazao je Dinkić i napomenuo da će ta saobraćajnica spojiti ekonomije zapadne i centralne Evrope sa lukom Solun i na taj način će biti olakšan transport robe.

Dinkić i Alogoskufis zajednički su ocenili da je dosadašnja ekonomska saradnja dve zemlje veoma dobra, ali i izrazili obostranu želju za njeno dalje unapređenje.

Usaglašen je i dalji rad nadležnih ministarstava na izmeni regulative radi izbegavanja dvostrukog oporezivanja, navedeno je u saopštenju.

Dinkić je juče započeo zvaničnu posetu Grčkoj i u razgovoru sa šefom grčke diplomatije Dorom Bakojani naglašen je obostrani interes u realizaciji "Helenik plana" i učešću Grčke u završavanju Koridora 10, što će dodatno doprineti boljoj povezanosti i lakšem protoku ljudi i robe u regionu.

Grčki plan ekonomske obnove Balkana predviđa izdvajanje oko 550 miliona evra bespovratne pomoći za zemlje regiona od 2002. do 2006. godine.

Srbija je dobila pravo da koristi oko 230 miliona evra za modernizaciju energetske i transportne infrastrukture, državne i lokalne uprave, razvoj privatnog sektora i smanjenje siromaštva.

Osim izgradnje autoputa od Vladičinog Hana do Preševa, na Panevromskom koridoru 10, i dalekovoda Niš -Skoplje, Vlada Srbije do sada je dostavila Grčkoj projekte razvoja tranzitnog i planinskog turizma, obnove škola, kao i hitne medicinske pomoći duž Koridora 10, izgradnje trafo- stanice u Vranju, rekonstrukcije odvoda otpadnih voda u Novom Sadu i otklanjanja posledica bombardovanja na Kopaoniku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.