Izvor: B92, 11.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka kompanija kupila "Metropol"

Beograd -- Beogradski hotel "Metropol" dobio je novog vlasnika - grčki lanac hotela "Grik hotel".

Grčka kompanija najavljuje da će u Srbiju uložiti ukupno 50 miliona evra, a to su, prema rečima ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Milana Parivodića, najveća dosadašnja ulaganja u hotelijerstvo. Ministar naglašava da je za razvoj te oblasti, ali i čitave privrede, ove godine neophodno doneti Zakon o denacionalizaciji imovine.

Novi vlasnik je za hotel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Metropol platio 27 miliona evra, što je skoro 11 i po miliona evra više od početne cene. Pri tom, najavili su ulaganja u renoviranje hotela i još neke projekte u Srbiji. Deo radnika iz "Metropola" dobio je otpremine u proseku od oko 11.000 evra po zaposlenom. Kupovina je potvrđena potpisivanjem ugovora između novog vlasnika iz Grčke i dosadašnjeg vlasnika - Dunav osiguranja.

"Metropol će biti jedan od najluksuznijih hotela u Beogradu, rangiran sa pet zvezdica, u sastavu lanca hotela koje nameravano da otvorimo od Praga do Istanbula. Mi imamo već 41 luksuzni hotel u Grčkoj i jedan u Sofiji. I gde god smo do sada ulagali, pratili su nas i drugi investitori", kaže Janis Datsalotonakis, vlasnik Grik hotela.

"Na ovaj način obezbeđeno je da ozbiljan investitor sa referencama iz hotelijerstva dođe na tržište Srbije i da obezbedi veliku investitorsku injekciju za državu", kaže Mirko Petrović, direktor Dunav osiguranja.

Uz ocenu da je dolazak investitora iz Grčke dobar signal za razvoj hotelijerstva, ministar Parivodić naveo je da za nastavak privatizacije, generalno, treba ove godine da se usvoji Zakon o denacionalizaciji: "Mislim da je elementarna pristojnost da se prilikom privatizacije uzme u obzir interes starih vlasnika, da budu uvaženi i da dobiju makar deo onog što su izgradili ili nasledili."

U Beogradu ima 39 hotela, jedan motel, hostel i dva kampa. Kako smatraju u Turističkoj organizaciji Beograda, potrebno je izgraditi još pet hotela kako bi turisti dobili bolju i raznovrsniju uslugu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.