Grčka jeftinija od Crne Gore

Izvor: Politika, 15.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka jeftinija od Crne Gore

U hotelu na Atosu noćenje sa doručkom za šest evra

Sezona godišnjih odmora počinje ove nedelje, a aranžmani za skoro sve polaske do kraja maja rasprodati su još pre tri meseca. Da li su srpski turisti postali bogatiji i planiraju svoj odmor mesecima unapred ili su razlozi praktične prirode? U pitanju su ovi drugi motivi, a kao potvrda je podatak da je u apartmanima letovališta severnog dela Grčke ovih dana moguće provesti godišnji odmor za samo devet evra po osobi! >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Turiste tako odmor u jednom od ovih apartmana košta manje od evra dnevno, na šta, naravno, treba dodati i autobuski prevoz koji je do 50 evra, kao i uobičajene troškove za kolektivnu vizu i osiguranje putnika koji su ukupno 20 evra.

Zato i ne čudi tolika navala turista u mesta poput Paralije, Olimpik biča, Haniotija, Pefkohorija. Ovo je postignuto zahvaljujući dobroj poslovnoj politici agencija i grčkih hotelijera, jer su imali hrabrosti da se zimus upuste u zakup objekata.

Rezultat je više nego vidljiv, jer skoro svi ovakvi promotivni aranžmani su rasprodati. Preostalo je još mesta u onim agencijama koje su tek sada ponudile programe, a, na primer, više nego povoljan je aranžman u mestima kao što su Jerisos i Nea Roda, smešteni na početku Atosa.

Po istom principu sezonskog zakupa objekata, agencije su uspele da ostvare da noćenje sa doručkom u hotelu na plaži u ovim mestima košta šest evra, odnosno nešto manje od 500 dinara. Apartmani su još povoljniji i moguće ih je tokom juna pronaći za samo četiri evra dnevno po osobi.

Da se ne radi o "mački u džaku" potvrđuje i primer sa Atosa gde noćenje sa doručkom u istom hotelu, ali krajem juna staje 30 evra dnevno, odnosno pet puta više nego za vansezonske polaske. Jasna je računica zakupaca hotela da je najskuplji ležaj onaj koji je prazan.

Ono što su uspeli Grci to su propustili Crnogorci, jer odlazak u ovu državu do sada je u Srbiji bio primer jeftinog smeštaja. To potvrđuje i pisanje podgoričkog dnevnika "Dan", koji je istraživao cene letovanja u regionu. Prema ovoj analizi, cene u hotelima na Crnogorskom primorju duplo su veće od onih u hotelima iste kategorije u Turskoj, Tunisu ili Egiptu.

Tako je za osam dana odmora u hotelu sa četiri zvezdice u Tunisu, sa uračunatom avionskom kartom, u špicu sezone potrebno izdvojiti između 400 i 500 evra, dok se za taj novac pod istim uslovima u Crnoj Gori može provesti najviše četiri dana, navodi ovaj podgorički list.

Koliko je konkurencija u cenama aranžmana prisutna na Mediteranu svedoči i prošlonedeljni sastanak direktora predstavništava Hrvatske turističke zajednice. Da je mnogima Hrvatska postala skupa potvrđuju i njihovi izveštaji prema kojima će deo Čeha ovog leta odmor provesti u Tunisu, Grčkoj ili Turskoj, umesto u Dalmaciji i Istri.

Za čak 30 odsto manje je rezervacija iz Mađarske za odmor na hrvatskom delu Jadrana, a razlog je neusklađenost cene i kvaliteta usluga. Zbog toga se može desiti i da ovogodišnja sezona u Hrvatskoj doživi neuspeh, jer prema prvim izveštajima pad bukinga u Nemačkoj iznosi čak 15 odsto, a treba znati da svaki četvrti gost u Hrvatsku dolazi upravo iz te zemlje.

I dok druge muče problemi kako privući goste, turisti iz Srbije imaju problem kako što jeftinije letovati. U tome im "pomažu" i agencije koje nude popuste do određenog datuma uplate, zatim popuste u vidu besplatnog autobuskog prevoza ili vize, a postoje i varijante odmora po principu "plati jedan – putuje dvoje". U ovom poslednjem slučaju gost zna samo kategoriju, ali ne i u kom će hotelu biti smešten, pa zato putnici treba da se dobro informišu pre uplate aranžmana.

Darko Knežević

[objavljeno: 15.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.