Izvor: Blic, 21.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci čekaju odgovor, 'Putnik' već prodat

Grci čekaju odgovor, 'Putnik' već prodat

BEOGRAD - U Agenciji za privatizaciju u ponedeljak je potpisan kupoprodajni ugovor kojim je američka kompanija 'Univorld' postala vlasnik 70 odsto kapitala 'Putnika', najvećeg domaćeg turoperatora, iako Ministarstvo za privatizaciju još nije odgovorilo na prigovor o sprovođenju tenderskog postupka koji je uputio konzorcijum tri grčke firme, učesnik na tenderu.

Advokat Miša Tešić, pravni zastupnik grčkog konzorcijuma, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže da su oni podneli zahtev za sprovođenje nadzora nad zakonitošću rada Agencije zbog kršenja procedure u tenderskoj privatizaciji.

- Ministarstvo je po zakonu dužno da na osnovu našeg zahteva donese odgovarajući akt i o tome obavesti javnost i učesnike tendera - tvrdi Tešić i dodaje da još nisu dobili nikakav dopis ili obaveštenje, već su samo u neformalnim kontaktima saznali da je formirana petočlana komisija koja će odlučivati o prigovoru.

U Ministarstvu za privatizaciju su nam rekli da su za sedam dana produžili rok za odgovor o nadzoru, koji sada ističe u petak, kao i da su s tim upoznali podnosioce zahteva.

- Ovaj zahtev ne sprečava Agenciju da dalje radi i, pošto je u ponedeljak bio poslednji dan za potpisivanje kupoprodajnog ugovora, on je zaključen sa najboljim ponuđačem - kažu u Ministarstvu i dodaju da je u ugovor uneta klauzula da se prva rata uplati tek za tri nedelje, što znači da novac neće biti uplaćivan pre donošenja odluke o nadzoru.

- Ako bude uveden nadzor nad Agencijom, ugovor će biti zamrznut, a ako zahtev bude odbijen, počeće sprovođenje kupoprodajnog ugovora - istakli su Ministarstvu za privatizaciju.

Advokat Tešić je, sa druge strane, naglasio da oni samo barataju činjenicama i da je osnovno to da je američka kompanija kršila tendersku proceduru, kao i da je ponuda njegovih klijenata za 70 odsto kapitala 'Putnika' veća za 4,9 miliona dolara.

- 'Univorld' je sve vreme trajanja tendera održavao kontakte sa poslovodstvom 'Putnika' i čak zajedno s njima davao izjave za medije čime je narušena jednakost ponuđača - kaže Tešić i dodaje da se investicije 'Univorlda' odnose na brodove za rečna krstarenja čime se menja osnovna delatnost najpoznatije srpske turističke agencije.

Tešić je na kraju rekao i da potpisivanje kupoprodajnog ugovora postaje sporno bez donošenja odluke o nadzoru. A.R.M. Uspešno završena prodaja

Potpisivanjem ugovora o prodaji 70 odsto kapitala ATD 'Putnik' u ponedeljak je uspešno završena privatizacija preduzeća koje je veoma značajno za srpski turizam, navodi se u saopštenju Agencije za privatizaciju.

Kupac, kompanija 'Univorld' iz SAD najveći je severnoamerički turoperator za rečna krstarenja u Evropi, Rusiji i Kini.

'Univorld' će osim prodajne cene u iznosu od 5,2 miliona dolara u narednih pet godina u 'Putnik' investirati oko 44 miliona dolara - kaže se u saopštenju Agencije u kome se nigde ne pominje da još nije odgovoreno na prigovor jednog učesnika na tenderu, kao i da je u kupoprodajni ugovor ubačena klauzula da uplata počne tek za tri nedelje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.