Granični prelaz Bogojevo - nebezbedan za saobraćaj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2019, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Granični prelaz Bogojevo - nebezbedan za saobraćaj

Po obimu putničkog i teretnog saobraćaja, granični prelaz sa Hrvatskom Bogojevo, među najvećim je graničnim prelazima u Srbiji, ali je zbog njegovog položaja regionalni put zakrčen kamionima, a saobraćaj usporen i nebezbedan.

Vozimo se putem od Odžaka prema Graničnom prelazu Bogojevo i sada smo u levoj kolovoznoj traci, jer je desna kolovozna traka puna kamiona koji čekaju carinsku kontrolu. Ukoliko naiđe neko vozilo iz suprotnog pravca to znači da će biti problem, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što se upravo sada dešava, da se mimoiđemo. Mimoilazimo se ali tako što su vozila koja idu prema Odžacima skrenula u svoju desnu stranu, bukvalno sišla sa kolovoza da bi mogli da prođemo. Takva slika na graničnom prelazu Bogojevo je svakodnevna, a kolone su kilometarske.

"Obilazimo idemo, ako naiđe vozilo iz suprotnog smera mi se sklonimo iza kamiona. Jednostavno mimoilazimo se", kaže Stipan Genić.

"Da li to znači da kamioni moraju da se sklone sa strane da bi ih druga vozila obišla? Upravo tako. Moraju u stranu da mi mali automobili i druga vozila mogla da prođu", dodaje Slavojka Kuzmanović.

U Carinarnici Sombor kažu da je najveći problem graničnog prelaza Bogojevo njegova propusna moć jer je granični prelaz između mosta na Dunavu i regionalnog puta.

"Na graničnom prelazu postoji samo jedna ulazna i jedna izlazna traka na kojoj se obavlja ukupan promet, odnosno obavljaju formalnosti vezane i za robni i za putnički saobraćaj. Znači nemamo odvojene saobraćajnice", veli Željko Vulić, koordinator poslova Carinarnice Sombor.

Dnevno preko graničnog prelaza Bogojevo pređe oko 350 teretnih i 1.500 putničkih vozila i 4.000 putnika i po tome je ovaj prelaz među šest najvećih u Srbiji. Od 2010. godine promet je povećan šest puta što znači da su i problemi sve veći.

"Adekvatan parking prostor na kome bi se mogle obavljati formalnosti sigurno bi rešio ovaj problem, a možda i izgradnja saobraćajnice koja ne bi prolazila pored samo graničnog prelaza", ističe Vulić.

Inicijativu za rešavanje problema graničnog prelaza Bogojevo pokrenula je opština Odžaci, kako bi se povećala bezbednost saobraćaja i ubrzao promet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.