Grand Prom vodeći igrač na tržištu kafe u BiH

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Mar.2019, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grand Prom vodeći igrač na tržištu kafe u BiH

SARAJEVO - Vodeći igrač na tržištu kafe u Bosni i Hercegovini i dalje je Grand Prom, a slijede ga brojni domaći i međunarodni igrači, navodi se u istraživanju analitičke kuće Euromonitor.

-Grand Prom je jedan od prvih igrača koji je uspio iskoristiti širenje prehambenih lanaca kako bi postigao nacionalnu dostupnost, dok je oglašavanjem slomio potrošačku naviku oslanjanja na lokalno popularne male brandove kafe, navodi se u istraživanju.

Grand Prom je, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << prema Euromonitoru, istovremeno bio i najbrže rastući igrač u 2018. godini.

 -Tvrtka sve više diversificira svoj portfelj kafe kako bi potaknula privlačnost među određenim segmentima potrošača, prilagođavajući svoje proizvodne i promotivne napore preferencijama svoje ciljne publike, dodaje se.

Nestle dominira na tržištu instant instant kafe u BiH kao pionir u ovom segmentu, a raspon Nescafe i dalje dominira prodajom, uprkos relativno skupoj cijeni.

Ostali igrači instant kafe su se opetovano pokušavali natjecati nudeći niže cijene, ali s ograničenim uspjehom.

Mješavine svježe mljevene kafe zabilježile su snažan rast u off-trade-u (prodaja u trgovinama) prošle godine. To je novi format koji je Nestle uveo u saradnji s Krups aparatima za kafu, a koji omogućuje potrošačima da imaju omiljene kafe u trgovini kao kod kuće.

Turska ili bosanska kafa dominantna je vrsta koja se konzumira u domaćinstvima širom zemlje.

Performanse on-trade-a (prodaja na licu mjesta, u barovima, restoranima...) u Bosni i Hercegovini su znatno pozitivnije nego off-trade. Prodajom on-trade dominira espresso, nakon čega slijedi instant kafa.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.