Gradski muzej u Vrbasu priprema novi izložbeni prostor i veliki jubilej Jozefa Pehana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2022, 14:14

Gradski muzej u Vrbasu priprema novi izložbeni prostor i veliki jubilej Jozefa Pehana

Gradski muzej u Vrbasu ovih dana privodi kraju velike građevinske radove kako bi se sanirao postojeći i obezbedio dodatan izlagački prostor za narednu sezonu izložbi, postavki i programa.

Gradski muzej u Vrbasu ovu godinu započeo je radovima na preuređenju prostorija čime će svoj izložbeni prostor uvećati za gotovo 250 kvadratnih metara. Projekat je podržalo Ministarstva kulture i informisanja i obuhvata molersko-farbarske i manje građevinske radove kojima će se popraviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oštećenja nastala zbog vlage i dotrajalosti zgrade, ali i napraviti novi, adekvatan muzejski prostor za izložbenu delatnost, istakla je Vesna Grgurević, rukovodilac vrbaškog Gradskog muzeja.

"Radi se o građevinskim radovima vezanim za krečenje, izbijanje vrata, postavljanje novih vrata, uređenje niša, preuređenje niša u vitrine koje se specijalno izrađuju za ovu priliku sa upotrebom određenih svetala, zaštitnih stakala, određene vrste svetla, hladnog svetla koje je neophodno za izlaganje. Dakle, sve po muzejskim standardima, istakla je Vesna Grgurević, rukovodilac Gradskog muzeja u Vrbasu.

Nakon preuređenja Gradskog muzeja u Vrbasu izlagačku sezonu otvoriće postavka kojom se i zvanično započinje obeležavanje jubileja od nemerljivog značaja za celokupnu kulturnu istoriju Vrbasa - 100 godina od smrti Jozefa Pehana, dodaje Vesna Grgurević.

"Gradski muzej i Kulturni centar ove godine će organizovati niz programa koji će trajati čitavu godinu kako bi se u gradu povećala svest za pripadnike zajednice o značaju Jožefa Pehana, njegovog lika i dela, ne samo u svetu likovne umetnosti, već i uopšte u kulturnom životu Vrbasa, jer je on bio svestran umetnik, nije bio samo slikar."

Silvija Jelačić, kustos Gradskog muzeja u Vrbasu najavila je prvu postavku kojom počinje godišnji projekat muzeja pod imenom "Jozef Pehan - vek posle".

"Na samom početku, dakle, obeležavanja ove velike godine, stogodišnjice smrti Jožefa Pehana možemo da očekujemo već krajem februara prvu izložbu njegovih autoportreta. Sama postavka te izložbe će biti obogaćena i delima naših savremenih umetnika, odnosno, pozvano je deset umetnika koji žive stvaraju na teritoriji Vrbasa da naprave svoje autoportrete i ti portreti će se priključiti, dakle, Pehanovim delima. Na taj način želimo da napravimo jednu vezu između savremenog stvaralaštva i onoga što je Pehan nama u amanet ostavio," istakla je Silvija Jelačić.

Jozef Pehan stvarao je na prekretnici 19. i 20. veka i jedan je od najznačajnijih umetnika vojvođanskog prostora, a poseban pečat ostavio je u slikarstvu kao začetnik secesije. Kroz godišnji projekat muzeja "Jozef Pehan - vek posle" biće predstavljen i kao fotograf, skulptor, karikaturista, a njegovu svestranost publika će moći da upozna i kroz postavke muzejske građe koja do sada nikada nije izlagana.

Kuriozitet u vezi sa životom i delom Jozefa Pehana je, pre svega, njegova osobenost, radoznalost i kreativnost u mnogim aspektima. On je 1897. godine sa porodicom došao u Vrbas gde je otvorio i prvu fotografsku radnju koja je bila poznata širom Vojvodine. Izgradio je i sopstveni stil, a upravo po specifičnim kostimima, scenografiji i pozama prilikom fotorafisanja bio je ispred svog vremena i postao nadaleko poznat kao fotograf i umetnik.

Većina poznavalaca njegovog dela slaže se da je Jozef Pehan neispričana priča i nedovoljno istaknut umetnik, te su se u muzeju u Vrbasu potrudili da ovu nepravdu isprave na veliku godišnjicu njegove smrti koja se obeležava ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.