Izvor: B92, 20.Jul.2009, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građevinski sektor u problemima

Beograd -- Ekonomska kriza u svetu je najviše pogodila građevinske firme, a slično je i u Srbiji. Gradnja je stala, jer se građani sve teže odlučuju da kupe nove stanove.

Posle prvog talasa krize u kojem su najviše trpele banke i druge finansijske institucije, nedostatak novca prelio se u realni sektor, a jedan od najugroženijih trenutno je građevinski.

Prema procenama Privredne komore Srbije, u toj oblasti će do kraja godine 10.000 radnika ostati bez posla, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a građevinari se već sada suočavaju sa kašnjenjem plata i doprinosa, pa su sve češći štrajkovi u građevinskim firmama.

Preduzeće "Trudbenik”, nekadašnji građevinski gigant, izgradilo je hram svetog Save, "Petrohemiju”, Termoelektranu na Kolubari"

Godinu dana posle privatizacije, suočavaju se sa velikim problemima.

Prema rečima jednog od 80 radnika iz "Trudbenika”, koji su danas počeli štrajk zbog neisplaćenih zarada, rukododstvo kompanije u krizi najviše štedi upravo na zaposlenima.

"Trudbenik” je dobar pokazatelj stanja u građevinskoj industriji, koja se već neko vreme bori sa nelikvidnošću.

Trenutno najviše trpi industrija građevinskog materijala, kaže Goran Dugandžija iz Grupacije za visokogradnju Privredne komore Srbije.

"Čulo se da će desetak hiljada radnika koji rade u građevinskoj industriji u Srbiji, već u sledećih možda dva ili tri meseca ostati bez posla. Nažalost, to je realna okolnost, s obzirom da upravo proizvođači građevinskog materijala u ovom trenutku osećaju pad tražnje i, stvarajući velike zalihe, guše sebe”, objašnjava Dugandžija.

Do gomilanja materijala u skladištima došlo je zato što se ne ulaže u stambenu izgradnju.

Gradnja, koja je cvetala u Srbiji prethodnih nekoliko godina, stala je pošto se građani sve teže odlučuju na kupovinu novih stanova.

Agent za nekretnine Miroslav Cvetković kaže da ni posle pada cene kvadrata nije povećana tražnja za novim stanovima. I tako u krug, kad nema tražnje trpe svi u lancu proizvodnje.

Podsticaj građevinskom sektoru mogao bi da dođe od države kroz projekat izgradnje neprofitnih stanova.

Iako država još nema precizan plan, u medijima se spekuliše da bi cena kvadrata iznosila oko 700 evra.

Početak gradnje se najavljuje za narednu godinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.